Aquest és un dels centenars de vídeos que hem trobat després de buscar a Internet sobre descens en bicicleta a Collserola. N'hi ha de dia i de nit, i es pot veure com els ciclistes circulen per espais de menys de 3 metres d'ample, a una gran velocitat, en corriols pels quals l'ordenança prohibeix pedalar. El descens en bici poden ser, fins i tot, perillosos. "Quan les bicis baixen a tota castanya cal anar amb compte perquè et poden fer mal." El parc natural és tan popular entre els ciclistes que fins i tot han batejat una zona de Collserola com a Dragon Khan. Per això, el consorci del parc vol estudiar quin ús es fa de la bicicleta i, en un futur, no descarta sancions per evitar conductes incíviques. De moment, de cara a aquesta temporada, s'ha limitat el nombre de persones que poden participar en les activitats esportives en grup. ISABEL RAVENTÓS, responsable d'ús públic i educació ambiental del Parc de Collserola "500 hem acordat que serà el número màxim. A la vegada decidirem els recorreguts que en la seva majoria hauran de ser pistes." Segons les últimes dades recollides pel parc, cada any més de 3 milions de persones el visiten, un milió de les quals són ciclistes. La pressió de l'activitat humana, sobretot durant la primavera (època de reproducció de moltes espècies), posa en risc l'ecosistema del parc. JORDI GIMISÓ, Depana "La presència de persones en un espai natural comporta el trepig que en llocs concrets comporta l'eliminació del substrat en què creixen les plantes i pot comportar en el futur que no es torni a crear una coberta vegetal." El consorci reclama als 9 consistoris que tenen territori al parc de Collserola que contribueixin a la vigilància de l'espai natural, ja que aquest ens només disposa de dos guàrdies per a més de 8.000 hectàrees. Aquest mes de maig, la Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola es reunirà amb representants de l'Ajuntament de Barcelona.

El resultat en fer una cerca amb les paraules “descens en BTT a Collserola” és una mostra del constant incompliment d’alguns ciclistes a la normativa del parc. Centenars de fotografies i vídeos mostren com les bicicletes, sense fer cas a la normativa vigent del parc des de 2010, circulen per espais de menys de tres metres d’ample a una velocitat superior als 20 quilòmetres per hora, en corriols pels quals no els està permès pedalar.

El parc natural és tan popular entre els ciclistes que fins i tot han batejat una zona de Collserola com el “Dragon Khan”. Per això, el consorci del parc es planteja establir un marc sancionador que obligui els ciclistes incívics a respectar les normes. La responsable d’ús públic i educació ambiental del parc, Isabel Raventós, reconeix que no els agrada plantejar-se la possibilitat de multar ningú, però explica: “no hi ha cap setmana en què no rebem alguna queixa sobre la convivència entre ciclistes i passejants, cal prendre mesures”.

Segons Raventós, cada any visiten el parc al voltant de 3.300.000 persones, un milió de les quals són ciclistes. “El 68%, la majoria, encara són passejants, però tota activitat humana té un impacte sobre el parc natural”, conclou. Per fer compatible l’ús humà i la preservació de l’entorn natural, el consorci ha decidit aplicar aquesta temporada la primera mesura per evitar que es continuï alterant l’ecosistema del parc. “Es limitarà el nombre de persones que participen en les activitats esportives en grup, com ara pedalades o curses”, explica Raventós. “El nombre màxim serà de 500 persones, i els recorreguts majoritàriament seran per pistes. Els corriols han de ser per a ús individual, excursionista o familiar”, afegeix la portaveu.

A peu i amb bicicleta, dia i nit

Amb l’arribada del bon temps, la fi de la temporada d’esquí i els mesos d’espera abans de la temporada de platges, el parc s’omple de gom a gom. I ho fa durant l’època de reproducció de moltes espècies autòctones de Collserola. En Jordi Gimisó, de l’associació ecologista Depana, alerta que l’impacte de l’activitat humana no només perjudica les aus, sinó tota la fauna del parc: “la situació s’agreuja, a més, perquè s’ha posat de moda fer activitats esportives de nit, que alteren hormonalment els animals”, alerta. Gimisó diu que una altra conseqüència sobre l’ecosistema d’aquest espai protegit és que el trepig natural de l’ésser humà comporta l’eliminació del substrat en què creixen les plantes i pot comportar en el futur que no es torni a crear una coberta vegetal.

Des del consorci confien en la informació i la conscienciació per evitar conductes incíviques que malmeten el parc i dificulten la convivència, i avancen que aquest mes estudiaran quin ús es fa de la bicicleta. Els gestors del parc també demanen als nou ajuntaments que tenen territori al parc de Collserola que contribueixin a la vigilància de l’espai natural, ja que el consorci només disposa de dos guàrdies per a més de 8.000 hectàrees. Aquest mes de maig, la Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola es reunirà amb representants de l’Ajuntament de Barcelona.