El primer punt en què han coincidit els cinc candidats a la Sindicatura de Greuges és el desconeixement que en tenen els ciutadans. Qui ha encapçalat aquesta institució els darrers sis anys, Maria Assumpció Vilà, ha lamentat que “mai no se n’ha fet divulgació” i ha afegit que l’Ajuntament no ha destinat recursos econòmics amb aquest objectiu. Àngel Miret i Mercè Molina han coincidit amb aquest argument. David Bondia ha posat sobre la taula “diversificar” el pressupost de la institució i, per exemple, intentar acollir-se a projectes europeus. Maria Assumpció Vilà l’ha advertit, però, que “no conec cap síndic local que hagi rebut fons europeus”.

Bondia i Vilà també s’han interpel·lat pel treball de proximitat que implica el càrrec. David Bondia ha defensat que “s’ha de trepitjar el carrer i parlar amb els moviments socials”. La fins ara síndica de greuges l’ha respost contundentment: “No em puc sentir dir que no he trepitjat el carrer.” Miquel Nadal ha plantejat una proposta en aquest sentit, que ha batejat com l'”oficina mòbil”. El candidat vol atendre demandes ciutadanes aprofitant les instal·lacions municipals de tots els barris de la ciutat.

El grau d’independència de la Sindicatura

Un altre aspecte que els candidats han considerat indispensable per liderar la Sindicatura de Greuges és la independència. Mercè Molina ha afirmat que el síndic ha de ser una figura “independent de qualsevol força del govern o l’oposició”. En aquest sentit, Bondia ha alertat que “existeix el risc de polititzar la institució”. Miquel Nadal ha matisat que “és impossible demanar que ningú no tingui afinitats polítiques”, però sí que ha demanat neutralitat, imparcialitat i la “separació absoluta amb qualsevol entitat i feina”. Àngel Miret ha recordat que “el recorregut professional d’un candidat no el pot inhabilitar” i ha conclòs que “la independència es presenta en el moment en què s’ocupa el càrrec”.

El transport públic ha aparegut al debat com una de les queixes principals dels ciutadans. Molina s’ha mostrat preocupada pels carrils bici de doble via, que “despisten molt el vianant i s’han de repensar”, més encara, ha dit, després de la recent mort de Muriel Casals. També s’ha posat sobre la taula la falta d’accessibilitat al metro i el preu del bitllets, que tots han coincidit que és massa alt i han proposat un bitllet gratuït per als menors de 16 anys.

La manca d’habitatge a un preu raonable ha estat un capítol ineludible. Miret ha reclamat un compromís de tots els grups polítics perquè destinin un 5 % del pressupost a compra d’habitatge municipal, i Nadal ha demanat que el “servei de mediació municipal sigui efectiu i funcioni” als barris més castigats per la crisi. A més, els candidats també han donat la seva visió sobre els problemes que generen el turisme, la prostitució i el “top manta”.

Maria Assumpció Vilà, Àngel Miret, David Bondia, Miquel Nadal i Mercè Molina són els candidats a la Sindicatura de Greuges de la ciutat. Per primer cop, els ciutadans empadronats poden donar suport al candidat que prefereixin a través del web de l’Ajuntament fins al 15 d’abril. Aquesta votació no és vinculant, però un cop tancada aquesta fase del procés, el consistori valorarà el suport que ha rebut cada aspirant. Finalment, i després de consultar-ho amb els grups municipals, l’alcaldessa proposarà el nom del nou síndic o síndica de greuges. Dos terços del consell plenari com a mínim hauran de votar-hi a favor.