L’Ajuntament estima que entre un 7 i un 10 % de la població barcelonina pateix pobresa energètica o està en risc de rebre talls en els subministraments bàsics. La intenció de l’Ajuntament és garantir l’aplicació de la Llei 24/2015, a través de la qual es dictamina que les empreses han d’avisar l’Administració abans d’efectuar talls del servei, per tal de conèixer la situació d’aquella família.

Segons el consistori, això no s’està aplicant i, per tant, preveu obrir expedients sancionadors a les companyies. Les multes oscil·len entre els 10.000 i 100.000 euros i s’acullen dins del Codi de consum de Catalunya, impulsat per l’Agència Catalana de Consum. Colau també ha advertit que en cas d’infraccions greus “el consistori pot decidir finalitzar” el contracte amb aquestes companyies.

La decisió arriba després de mesos de negociacions amb Aigües de Barcelona, Endesa i Gas Natural. Les dues últimes no han accedit a signar cap acord al respecte i, des de l’Ajuntament, asseguren que s’està “incomplint la llei”. En aquest sentit, veuen les sancions com una manera de pressionar les empreses per garantir que les llars en risc de vulnerabilitat tenen accés als subministraments bàsics. A més, demanen col·laboració a la Generalitat per negociar amb les subministradores en àmbit autonòmic, i que no sigui una qüestió només municipal.

Endesa i Gas Natural es defensen

En resposta a les paraules de Colau, Endesa ha assegurat que actualment no talla la llum a cap client que acrediti que està en situació de vulnerabilitat a través d’un informe dels serveis socials. La companyia, a més, ha afegit que “sempre compleix amb la legislació establerta”, però considera que no ho pot fer amb els protocols de la Llei 24/2015 perquè “no estan desenvolupats”.

També ha respost Gas Natural, que assegura que tampoc no talla el subministrament a persones en situació de vulnerabilitat i que treballa segons un conveni amb la ciutat vigent des de 2014. “La companyia, per iniciativa pròpia, analitza els casos de vulnerabilitat per evitar talls”, ha explicat.

Altres mesures contra la pobresa energètica

La tinenta d’alcalde Janet Sanz també ha recordat que es continua treballant per crear un operador elèctric a la ciutat, que també pugui respondre a les necessitats de l’àrea metropolitana, una mesura que Barcelona en Comú ja defensava en el programa electoral.

També s’ha recordat que existeixen ajuts del 100 % per rehabilitar els pisos que tenen deficiències en la construcció, cosa que obliga les famílies a consumir més del que els tocaria.