Aquest matí, quan la Guàrdia Urbana ha arribat per desallotjar l'edifici, se l'ha trobat buit. Els ocupants, un grup anarquista que hi va entrar al juliol i hi va començar a programar activitats i tallers oberts al barri, no hi eren. Per evitar que tornin a ocupar-lo s'ha tapiat l'entrada de l'immoble, de propietat municipal, on fa anys que els veïns reclamen que s'hi facin equipaments. "Segons l'Ajuntament l'edifci té patologies estructurals i, per això, ha d'anar a terra. Al seu lloc s'elevarà un nou edifici de cinc plantes amb equipaments pel barri." Uns equipaments que es van decidir en un procés participatiu. Els veïns van votar que s'hi faci un casal de barri, un espai de gent gran i un punt d'informació jove. Tot plegat gestionat per les entitats del barri. Els propers mesos es redactarà el projecte executiu i s'espera poder iniciar les obres abans no acabi l'any. Al barri, però, no tothom és partidari d'aquest model. L'abandó de l'edifici, una antiga estació transformadora, va motivar la creació de la plataforma Exigim Espais, partidària de l'autogestió, sense interferències de l'Ajuntament.

L’edifici Transformadors, al número 60 del carrer d’Ausiàs Marc, va ser ocupat al juliol i des del districte de l’Eixample s’assegura que s’ha treballat per tal de recuperar l’ús d’aquest espai. Finalment, aquest dilluns tècnics del consistori han pogut entrar a l’immoble. La intenció és que aquest sigui un edifici amb equipaments municipals. Paral·lelament als tràmits per recuperar l’edifici, es va realitzar un procés participatiu per tal de definir quins usos tindria aquest edifici del Fort Pienc.

Aquest procés va finalitzar el 9 de març i, segons fonts de l’Ajuntament, ja s’està a punt de materialitzar la proposta resultant en un projecte executiu, gestionat per les entitats del barri, amb la finalitat -diu- de consolidar un casal de barri amb espai d’adolescents, un espai de gent gran i un punt d’informació jove.

L’edifici està ubicat en una parcel·la de més de 357 m2 on hi havia una antiga estació transformadora que als anys 80 va passar a ser un casal de joves i que fins a 2008 va ser la seu del Consell de la Joventut de Barcelona (CJB) i del Casal d’Associacions Juvenils. Aquell any es van traslladar aquestes activitats a l’Espai Jove la Fontana.

Des de CiU, la regidora Francina Vila ha lamentat que la recuperació de l’edifici arribi amb vuit mesos de retard. També ha alertat que els convergents estaran pendents per assegurar que es compleix el projecte acordat amb els veïns “i que no s’ha fet cap concessió inadmissible als col·lectius responsables de l’ocupació”.

Rebuig a la desocupació

El col·lectiu anarquista que ocupava l’edifici des del juliol ha convocat una concentració davant l’immoble aquest dilluns a les 20 h. Un altre col·lectiu del barri, Exigim Espais, que va néixer per reclamar més espais per a joves al Fort Pienc, també ha rebutjat la desocupació. En un escrit a la seva pàgina de Facebook, asseguren que ells són partidaris de “l’autogestió i autoorganització dels veïns i veïnes per generar espais de contrapoder i poder popular” i afegeixen que la desocupació “va en contra d’aquests valors”.