Amb aquests vaixells han arribat a Turquia les primeres persones deportades avui des de Grècia. Segons l'acord signat amb la Unió Europea, es retornarà a Turquia tothom que hagi entrat il·legalment, també els demandants d'asil. Avui, però, segons la Comissió Europea, només s'han deportat immigrants que no havien demanat protecció. MARGARITIS SCHINAS, portaveu de la Unió Europea "Aquest matí no hem vist conflictes, disturbis o actes incívics. L'operació de retorn estava organitzada correctament." Malgrat paraules com aquestes, les entitats que treballen sobre el terreny alerten que cal estar amatents. De moment avui, s'han expulsat de territori europeu unes 200 persones, la majoria del Pakistan i Bangladesh. Alguns dels cooperants amb qui hem pogut parlar via Skype han vist en primera persona la sortida dels vaixells. GIOVANNI RICCARDI, representant d'OXFAM International "Los buses llegaron y ni tuve tiempo de contar cuantos. Los acompañaron al barco y el barco se fue. No se observó coerción." Ben diferent és el testimoni dels dos periodistes i voluntaris que van gravar, dissabte, aquestes imatges: de refugiats lligats amb brides i de dos en dos. Els qui les van enregistrar asseguren que els estaven traslladant de Lesbos fins al port de Kavala, en espera de ser deportats. SARA MONTESINOS, voluntària i periodista "Van estar nou hores tancades en una sala amb les brides posades, i llavors en arribar a Kavala els busos antiavalots de la policia grega van entrar dins del ferri per carregar totes aquestes persones." Mentrestant, els qui van arribar a Europa abans del 20 de març i que, per tant, no estan afectats pel tractat, continuen esperant que la seva situació es resolgui des de camps com el d'Idomeni.

Segons funcionaris de l’agència europea de fronteres Frontex, els primers a fer el viatge han estat sobretot pakistanesos i bengalins que no havien demanat asil. Fins al migdia, havien arribat al port de Dikili, a l’oest de Turquia, 131 persones que viatjaven en dos vaixells. Es tracta, però, de deportacions que ja estaven acordades abans del pacte amb Turquia.

Entre els testimonis que es troben sobre el terreny, Giovanni Riccardi, representant d’Oxfam International, ha estat testimoni de la sortida d’un d’aquests vaixells i qualifica l’operació de “molt ràpida”. Segons ha relatat, ha vist com els refugiats pujaven en autobusos amb les seves pertinences i com pujaven en vaixells, un trasllat en què assegura que “no s’ha observat coerció”.

Tot i això, la voluntària i periodista Sara Montesinos explica una situació diferent. Assegura que dissabte al matí, mentre eren en un ferri que feia el trajecte entre Lesbos i Kavala, van veure com traslladaven els refugiats lligats amb brides de dos en dos. Explica, a més, que van fer tot el trajecte lligats i que “en arribar a Kavala els busos antiavalots de la policia grega van entrar dins del ferri per carregar totes aquestes persones i dur-les al camp de detenció de Kavala esperant ser deportades avui dilluns”.

Mentrestant, els que van arribar a Europa abans del 20 de març continuen esperant que la situació es resolgui des dels camps de refugiats. Una altra de les voluntàries que treballen sobre el terreny, Clara Sánchez, denuncia que “no s’està facilitant informació per saber què serà de les vides d’aquests milers de persones que es troben ara mateix a la frontera amb Macedònia o que es troben en territori europeu”.