Per Jordi Jané, igual que ara s’està debatent si les autoritats han de saber quan els metges desconsellen que una persona piloti avions, “ens passa el mateix en l’àmbit de la conducció”. En aquest sentit, el conseller d’Interior considera que “si una persona, des d’un punt de vista d’una malaltia o una medicació que està prenent, els metges que l’estan tractant consideren que no ha de conduir, aquesta informació cal que es traslladi a les autoritats de trànsit“.

Jané assegura que en cap cas no es pot vulnerar la privacitat dels pacients i que, per això, no es tracta de conèixer ni les malalties ni la medicació, sinó simplement les dades que comportin una inhabilitació temporal per conduir. “El que volem és obrir debat i aportar propostes normatives que facin possible que en seguretat viària puguem tenir la certesa que qui condueix té l’aptitud per fer-ho, i malauradament moltes vegades aquesta aptitud no depèn de la bona actitud per conduir“, destaca.

Per establir un possible protocol d’actuació perquè els centres sanitaris puguin traslladar aquesta informació, Interior reconeix que s’haurà d’escoltar especialistes i estudiar el tractament de les dades sanitàries.

La proposta de poder disposar d’informació mèdica sobre la conveniència de no conduir per un temps sorgeix de la jornada tècnica sobre aptituds i conducció que va fer aquets dijous el Servei Català de Trànsit i en què van participar representants dels col·legis de metges i psicòlegs, les administracions de trànsit i policia local.