Johan Cruyff ha estat un dels mites del futbol mundial i un referent al Futbol Club Barcelona. L'holandès va arribar al club blaugrana l'any 1973 després d'haver-ho guanyat tot amb l'Ajax d'Amsterdam, amb tres copes d'Europa. Cruyff al Barça va exhibir un joc preciosista, però només va guanyar una Lliga i una Copa del Rei. El millor record que té el barcelonisme de Cruyff va ser en la seva etapa d'entrenador. En vuit anys, com a tècnic culer va crear un estil de joc que encara es manté i va guanyar quatre lligues i l'esperada primera Copa d'Europa, l'any 1992 a Wembley. Després de la seva etapa al Barça, Johan Cruyff no va tornar a entrenar fins que l'any 2009 va ser nomenat seleccionador català. L'holandès va anunciar l'octubre de l'any passat que tenia càncer de pulmó, del qual no s'ha pogut recuperar, tot i reaparèixer en algun acte públic el mes passat.

La notícia ha sorprès a l’afició perquè, tot i que feia anys que lluitava contra un càncer de pulmó, al novembre passat va ser intervingut quirúrgicament i ell mateix va anunciar que, en arribar al descans, estava guanyant 2-0 el partit contra la malaltia.

Cruyff va arribar al Barça la temporada 73/74, després d’haver triomfat a l’equip de la seva ciutat natal, l’Ajax d’Amsterdam. Aquell mateix any va aconseguir reflotar l’equip, que aleshores estava en una situació complicada, fins a aconseguir guanyar la Lliga aquell mateix any després de més d’una dècada sense fer-ho. Com a jugador va guanyar també la Copa del Rei de 1978.

La seva petjada, però, serà encara més recordada per les fites aconseguides com a entrenador de l’anomenat Dream Team. Va guanyar una Copa del Rei, tres Supercopes d’Espanya i quatre lligues. A Europa, va guanyar una Recopa, una Supercopa i la primera Copa d’Europa de la història del club, l’any 1992 a Wembley. A més dels premis, a Johan Cruyff se’l recordarà per la filosofia de joc que va implantar al club.