Ada Colau ha denunciat que “la Unió Europea està fallant” en la gestió de la crisi dels refugiats, i per això ha dit que “si els estats no responen, les ciutats hem de fer tot el que estigui a les nostres mans“. L’alcaldessa ha indicat que es tracta d’una “aliança de cooperació entre iguals, entre ciutats que no es resignen a una Europa deshumanitzada” i que marca l’inici d’una relació d’ajuda mútua per impedir que el mar Mediterrani es converteixi en un gran cementiri.

L’alcaldessa de Lampedusa, Giusepinna Nicolini, ha alertat que “si no activem aquests canals d’arribada segura alimentem les màfies de prostitució i tràfic de persones” i ha indicat que el conveni estableix les bases “d’un treball comú per construir una nova visió de la Mediterrània”. Des de Lesbos, el seu alcalde, Spyros Galinos, ha parlat en un to similar, i ha dit que cal “aturar els traficants que vénen des de Turquia i la xenofòbia que ve des de fora”.

Fil a l’agulla: gestió de residus i promoció econòmica

El conveni marc, anomenat De ciutat a ciutat, es concretarà en suport tècnic, logístic, social i ambiental a les ciutats per ajudar-les a gestionar l’impacte que suposa l’arribada massiva de refugiats al seu territori. De forma urgent, en el cas de Lesbos, tècnics de Medi Ambient oferiran assessorament en la recollida de residus a l’illa, concretament, barques, pneumàtics i armilles salvavides que s’acumulen a les costes.

El conveni també preveu la possibilitat d’impulsar programes de promoció econòmica amb aquestes ciutats i, paral·lelament, es preveu que aquest dimecres entitats com el FC Barcelona es posin en contacte amb els respectius alcaldes per oferir-los ajuda.

300.000 euros per a les entitats

El consistori ha augmentat en 200.000 euros i de forma extraordinària la partida per ajudar les associacions que treballen en atenció als refugiats a Europa. Les bases de les subvencions, procedents de la direcció de Justícia Global i Cooperació, es publicaran properament i es resoldran a l’abril.