A principis d'any l'Heliogàbal va decidir cancel·lar els concerts per les multes reiterades que els posava la Guàrdia Urbana. Ara, la revisió de la llicència, que els permetrà fer concerts, els facilitarà molt les coses. MIQUEL CABAL HELIOGÀBAL "Per nosaltres evidentment el que ens dóna seguretat de no estar en fals i en una posició d'il·legalitat o alegalitat com estàvem fins ara." L'ampliació de les llicències estarà subjecta al compliment d'uns requisits de seguretat i aïllament acústic. Per exemple, s'ha fixat un límit de decibels en funció de l'horari i dels veïns que hi hagi al voltant. Per ajudar els locals a fer aquesta adequació, l'Ajuntament obrirà una línia de subvencions. Segons el govern municipal, la nova regulació suposarà un canvi de to en el control de la música en viu. JAUME ASENS, tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència "Hem tingut una norma o una interpretació, uns criteris d'interpretació de la norma marc, al nostre parer excessivament rígids o conservadors, que ha fet que s'apliqués amb un rigor que ha posat en perill aquest sector." Una opinió que comparteixen des de l'Associació de Sales de Concerts, que considera que fins ara els locals de petit format que programen música en directe estaven criminalitzats. LLUÍS TORRENTS president de l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya "Entendre la música en viu com un valor cultural, com quelcom que es bo per les ciutats, que genera teixit cultural i no ha de ser necessàriament una molèstia." Tot i que en general el sector veu amb bons ulls la nova regulació, des de la Plataforma Música Viva reclamen més flexibilitat pel que fa al control del soroll. Creuen que depèn de l'hora que es facin les actuacions es podria apujar el màxim de decibels permesos. TONI OLLER portaveu Plataforma Música Viva "No ser tant exigents, per exemple a l'hora dels vermuts els diumenges... Això és un espai genial. Podríem arribar a pactes." La nova normativa anirà acompanyada de la creació de la categoria 'Espais de música viva' i d'una taula de mediació entre els locals i els veïns. "Els bars restaurants i cafeteries podran demanar les noves llicències d'aquí a un mes, la resta de mesures de foment de la música en viu entraran en vigor abans de l'estiu". Mesures com les subvencions, la creació de la categoria 'Espai de música viva' i d'una taula de mediació entre locals i veïns.

Un dels punts delicats de la música en viu és la conciliació entre l’oci i el descans veïnal. La nova norma preveu aquest aspecte i, per això, els locals que estiguin situats a tocar d’habitatges tindran un màxim de decibels permès de 30 dB al dormitori entre les 7 i les 23 h i de 25 decibels durant la resta de la nit, de 23 a 7 h.

A més, els bars, cafeteries i restaurants situats en zones en què hi ha saturació d’espais de música en viu -que encara s’han de determinar- no es podran fer concerts més tard de les 23 h.

Des del govern municipal assenyalen que el marc normatiu existent fins ara ha estat excessivament restrictiu i ha limitat molt els espais de la ciutat per escoltar música en directe. Per això, indiquen que les noves llicències es podran demanar en breu i està previst que el desplegament de la resta de mesures es faci abans de l’estiu. Es tracta d’un canvi substancial respecte a la situació anterior, que dóna un reconeixement a uns espais que, fins ara, no podien desenvolupar aquesta activitat legalment.

Pel que a les subvencions, 400.000 euros, es donaran als locals perquè puguin fer estudis d’impacte acústic, obres d’insonorització i també implantació de limitadors de so. Tot i el gir del govern municipal, des de la Plataforma Música Viva no són optimistes. Afirmen que les subvencions són massa reduïdes si es té en compte que les obres són molt cares ja que, diuen, només un estudi sonomètric té un cost de 800 euros.

Locals com l’Heliogàbal, situat a Gràcia i perjudicat per l’antiga normativa, han valorat molt positivament l’aposta municipal. En un comunicat han assenyalat que és una “bona notícia” i han dit que es posen “a treballar per adscriure’ns a la nova normativa i poder tornar a programar concerts com abans millor“.

A més, l’Ajuntament també crearà una taula de mediació que vetllarà pel bon funcionament i bones pràctiques d’aquestes noves mesures. A la taula, hi participaran membres dels àmbits de Cultura, Urbanisme i Ecologia Urbana, districtes, Guàrdia Urbana, entitats i associacions del sector musical, i representants dels espais veïnals de la ciutat, entre d’altres. Una altra de les mesures serà la creació de la categoria Espai de música viva, per mostrar que el locals compleixen la normativa. Aquest segell de qualitat reconeixerà públicament la labor cultural d’aquest tipus de locals.