La sopa ha estat present avui a Nou Barris com element d'unió, creant una festa gastronòmica reivindicativa al Festival de Sopes del Món. Els veïns i veïnes de Via Júlia han pogut tastar fins a 69 sopes diferents procedents de tot el món en una celebració que, enguany, arriba a la seva tretzena edició. LOURDES PONCE, 9Barris Acull "Va sortir la idea d'un festival semblant, però no igual, que fan a Lille, al nord de França, i vam pensar que era una manera d'explicar molt bé el que és la diversitat dins d'un barri a través de la sopa." La sopa és un plat que té mil i una variants i alhora és un element comú de tots els pobles. "La sopa que hacemos es una sopa del huerto, de temporada, hemos ido esta mañana al huerto a coger las verduras y lo que proponemos es una sopa de verduras de temporada de Porta Major, del barrio. " La cita ha aplegat a un públic de totes les edats i nacionalitats. "A mi m'agrada molt cuinar i l'hem fet una mica amb la meva àvia, ella m'ha ajudat." "He venido a probar la sopa, no se como está, si buena o mala." Un any protagonitzat per la lluita contra el racisme i els estereotips.

La 13a edició del certamen ha reunit 69 tipus de sopes diferents de quatre continents, tots a excepció de l’Antàrtida. També gent d’edats i nacionalitats molt diverses, com Bolívia, Bulgària, l’Equador, el Marroc, França o Ghana, Itàlia o el Perú, amb una participació catalana també molt present. La sopa de cacauet ha estat un dels brous més originals, tot i que s’acostuma a repetir any rere any. La sopa de miso i l’escudella catalana han estat les més preparades en moltes taules del festival.

Al voltant de les 13 h, els cuiners han participat en un sorteig per guanyar una olla de ceràmica. No hi ha competició en aquest concurs, perquè els organitzadors creuen que totes les sopes són igual d’especials, bones i vàlides per guanyar, i cap és millor que una altra; en la línia de la temàtica d’enguany: la lluita contra el racisme, amb l’etiqueta #sopescontraelracisme.

Cada any els participants, veïns i veïnes s’apleguen per cuinar sopes de tots els gustos i textures, des de les més tradicionals fins a les més innovadores, amb l’objectiu principal de fomentar la convivència i les relacions entre veïns, demostrant que és un plat de diversitat que es cuina igual però diferent a tots els pobles del món.

El festival s’ha convertit en una cita anual pel seu característic toc reivindicatiu, amb sopes com la “Bullabessa de pobre”, “S’ha acabat el bròquil”, “Sopa de Castanya i la convivència guanya”, “Més porros i menys porres”, “Sopa de la multiculturalitat”, “Sopa de Pera no més morts a la frontera” o “Sopa Rojinegra”.

Els assistents han pogut tastar les sopes acompanyats d’una batucada, actuacions de circ amb la companyia Vaques i blues de l’Escola de Blues Nou Barris. Des dels seus inicis, l’any 2004, al Festival de Sopes del Món Mundial s’han pogut tastar més de 600 receptes, elaborades per més de 400 cuiners i 200 entitats.