Les orquídies silvestres es poden trobar en prats de Collserola. Recentment l’associació ACER n’ha realitzat un cens al turó de Montcada, i ha arribat a comptabilitzar a l’entorn de 300 exemplars de l’orquídia coneguda amb el nom de mosques grosses. Segons apunta Montse López, biòloga d’aquesta associació, es tracta d’unes plantes molt especials, ja que tenen una relació molt estreta amb la fauna que les pol·linitza, en aquest cas borinots i abelles. La flor atrau l’insecte i aquest s’emporta enganxat al cap dues bossetes de sacs pol·línics. Quan l’insecte visita una altra flor contribueix a la pol·linització, i realitza d’aquesta manera un transport porta a porta.

Aquesta orquídia és una de les més altes i grans d’Europa, i també de les més primerenques. A Collserola acostuma a florir durant la primera quinzena del mes de març.

La mosques grosses no és pas l’única espècie d’orquídia que trobem a Collserola. També n’hi ha una altra amb una flor que imita la forma d’una abella femella per tal que els mascles s’hi sentin atrets i així contribueixin a la pol·linització.

L’associació de natura ACER treballa al turó de Montcada, un espai protegit que es troba dins de l’àmbit de gestió del Parc Natural de Collserola des de l’any 2010. La propietària del turó és l’empresa de ciments Lafarge, que ha realitzat una inversió important en la restauració i conservació d’aquest espai.

Finalment, convé recordar que les orquídies són unes plantes molt fràgils que han de ser protegides i que no s’han de recol·lectar mai.