A una banda els turistes que han pagat l'entrada de vuit euros per veure la Zona Monumental del Parc Güell. A l'altra, els que esperen que es retirin els controls d'accés per entrar-hi de forma gratuïta. Ho poden fer perquè entre que s'aixequen els controls, a un quart de set, i que es pon el sol encara hi ha uns 40 minuts de llum que els permeten visitar el parc. És una petita picaresca que es pot fer, especialment els mesos de febrer i març, quan els dies comencen a allargar-se. La majoria dels turistes s'ho troben per casualitat però d'altres se n'han informat prèviament a través d'Internet. "Ara m'ho acaben de dir, d'aquí a cinc minuts és gratuït així que tinc l'entrada lliure." "Hem esperat més d'una hora per poder entrar-hi gratuïtament i estalviar-nos els vuit euros." Fer el murri només té un inconvenient. Les fotos s'han de fer a corre-cuita, si es volen aprofitar els 40 minuts i escaig de claror que queden, abans que no es pongui el sol. A partir del 27 de març l'horari d'accés restringit a la Zona Monumental s'allargarà fins a dos quarts de nou.

Es tracta d’una situació que s’acabarà el 27 març, quan arrenqui la temporada mitjana del parc i l’horari de tarda s’ampliï fins a les 20.30 h. Fins llavors, aquests visitants s’estalvien les cues, però es perden la Casa del Guarda, una de les joies arquitectòniques d’Antoni Gaudí, a la qual només es pot accedir amb l’entrada dins l’horari regulat.

El que es troba a faltar en aquest horari és la presència de personal del parc. Quan el sol comença desaparèixer, cap a les 20 h, els turistes i alguns manters també desfilen i és el moment de recuperar aquesta zona del parc per als veïns de la zona, molts dels quals, aplegats dins de la Plataforma Defensem el Park Güell, segueixen demanant la gratuïtat total per accedir al recinte.

La “happy hour” també es produeix a primera hora del matí, quan surt el sol, cap a les 7.15 h. Des d’aquella hora i fins que no s’instal·len els accessos de control, cap a les vuit del matí, també es pot visitar la zona monumental sense patir aglomeracions, ni haver de pagar els vuit euros de rigor. Des de B:SM insisteixen que aquest és l’objectiu de l’ordenació que es va fer ara fa tres anys: evitar les aglomeracions de turistes en les hores punta.

En tot cas, els 100 turistes al dia que no paguen entrada es troben lluny de suposar un problema de conservació per a les peces del parc declarades patrimoni mundial de la Unesco, tal com es corria el risc que passés ara fa tres anys, quan es van comptabilitzar nou milions de visitants a la mateixa zona monumental, aquests sí sense cap tipus de filtre a l’entrada.