Freqüències d'entre 4 i 5 minuts durant l'hora punta de la tarda han reduït avui l'afectació de la vaga. Els serveis mínims ampliats per la Generalitat s'han complert i els usuaris ho han notat. "millor avui que dilluns..." Sí que hi ha hagut aglomeracions puntuals en algunes estacions cèntriques, però només a les hores de màxima afluència. STAND UP "A diferència de la tarda, el matí ha estat una mica més problemàtic. Per una banda, a primera hora hi ha hagut un 20 per cent més d'usuaris que dilluns, i per una altra, una incidència tècnica ha alentit més del previst la freqüència de pas a la línia 1." Ha estat poc abans de les nou del matí, un moment crític que ha produït molèsties sobretot a l'interior dels vagons. "Es para cada dos minuts i a sobre a l'andana quan esperes no para de renovar-se el temps i s'acumula gent i gent." Els Ferrocarrils de la Generalitat han estat, de nou, una alternativa i han més que doblat el nombre de passatgers. Sobretot en el tram fins al recinte firal de Gran Via. Els congressistes també hi han arribat amb certa fluïdesa amb la Línia 9. El que més s'ha ressentit, el servei d'autobús, on s'han vist algunes cues, i sobretot el trànsit. La Guàrdia Urbana ha hagut de tornar a tallar l'accés a la ronda del Litoral. I també hi ha hagut retencions als voltants de la plaça d'Espanya i la Gran Via, on s'ha registrat un 4 per cent més de trànsit. La xifra, segons l'Ajuntament, és l'habitual quan hi ha congressos com el Mobile.

Tot i els intents per arribar a un acord entre TMB i els sindicats, aquest dimecres els barcelonins han viscut una segona jornada de vaga al metro. Coincidint amb el Mobile World Congress, sobretot a primera hora del matí, s’han produït aglomeracions a les hores punta. Les freqüències de pas en aquestes hores han estat d’entre cinc i nou minuts.

La Línia 1 ha estat la més afectada al llarg del matí, perquè als retards que ha provocat la vaga s’hi han sumat els que s’han produït a causa d’una incidència tècnica. Això ha fet augmentar la freqüència de pas i ha provocat aglomeracions importants a les andanes d’estacions com la de Catalunya. Durant l’hora punta del matí els combois han sortit tan plens de les estacions de Catalunya i Universitat que no s’han aturat en estacions com la d’Urgell, on s’ha hagut de tancar l’accés per evitar l’aglomeració de passatgers que esperaven a l’andana. Aquesta afectació també es va produir dilluns, quan es va haver de regular l’accés a una vintena d’estacions.

A la tarda, el temps d’espera ha oscil·lat entre els cinc i els set minuts en el cas dels trens convencionals i entre buit i nou en els automàtics. Tot i això, ha estat una tarda tranquil·la i sense aglomeracions.

Més usuaris que en la vaga de dilluns

Segons Transports Metropolitans de Barcelona, durant la jornada de vaga de dilluns el “seguiment generalitzat” de l’aturada va suposar un descens del 44 % dels usuaris en comparació amb un dia normal. En canvi, avui la pèrdua de passatgers ha estat menor, d’un 37 %. Segons ha informat TMB, avui hi ha hagut un 13 % més de passatgers que en la vaga de dilluns.

Una jornada de vaga amb més serveis mínims

El Departament de Treball ha ampliat els serveis mínims fins al 65 % en hora punta, de 6.30 a 9.30 h i entre les 16 i les 20 h, i fins al 45 % en la resta de franges horàries. Treball justifica aquest increment perquè considera que dilluns es va produir una situació de congestió a Barcelona “que no permetia garantir les condicions de seguretat” en casos d’emergència. A més, en la decisió també hi ha influït l’activació del protocol per la contaminació atmosfèrica causada per la pols provinent del Sàhara. El comitè de vaga dels treballadors ha titllat la decisió, acordada entre la Generalitat i l’Ajuntament, d’operació política per boicotejar la vaga, però diuen que compliran els horaris dictats.

Més passatgers als Ferrocarrils

La vaga de metro, i el Mobile World Congress, han fet que l’afluència de passatgers als Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya hagi augmentat considerablement aquesta setmana. Concretament, aquest dimecres l’han utilitzat 15.700 viatgers abans de les 12 del migdia, una xifra més del doble -un 154 %- de les validacions d’un dimecres laborable habitual. Tot i això, l’operatiu s’ha desenvolupat sense que es repetissin les incidències que es van produir dilluns.

Des del govern municipal, l’alcaldessa, Ada Colau, ha destacat que tot i que “la vaga s’ha notat i ha generat moments de molèsties, el dret a la mobilitat ha estat garantit i no hi ha hagut accidents remarcables.” Per la seva banda, la regidora de Mobilitat i presidenta de TMB, Mercedes Vidal, ha lamentat en una entrevista a BTV que no s’hagi arribat a cap acord amb els treballadors i ha assegurat que “la voluntat és reprendre la negociació del conveni al més ràpid possible.”