Segons l’ONG SETEM, existeix una cara poc visible del congrés de telefonia mòbil, amb repercussions socials en àmbit global de les noves tecnologies. Per aquest motiu van impulsar dimarts al vespre el Mobile Social Congress, al Casinet d’Hostafrancs.

Alba Trepant, membre i portaveu de SETEM Catalunya, ha explicat a BTV que algunes marques de mòbil, com Apple, no tenen fàbriques pròpies i subcontracten la producció. D’altres, com Samsung, sí que en tenen però també subcontracten una part important de la fabricació dels productes. Segons Trepant, aquesta subcontractació permet a les grans marques excusar-se darrere la seva responsabilitat social i no posen mitjans per canviar-ho.

Trepant també apunta que “per contracte els grans fabricants treballen per a més d’una marca i cada marca ho fa per a diferents fabricants”. Això, afegeix, dificulta el control de les condicions laborals del sector tecnològic. Des de l’entitat denuncien que la indústria del mòbil promou condicions laborals “pèssimes” dels seus treballadors, “amb jornades laborals de 84 hores”.

També afirmen que aquest sector contribueix al comerç il·legal de minerals, bàsics en la fabricació de les bateries dels telèfons. Trepant ha explicat que aquest és un problema molt greu que afecta molts països africans, com és el cas de les mines del Congo. L’ONG denuncia, a més, explotació infantil i exposició a productes químics sense protecció per part dels treballadors. Trepant diu que aquest fet produeix un alt índex de sinistralitat, així com efectes en la salut reproductiva dels treballadors i en l’índex de leucèmies que pateixen. Alhora, apunten que el consumisme genera excés de residus i que, en aquest cas, són molt difícils de reciclar i faciliten la creació de contenidors de ferralla electrònica.

L’entitat promou el consum responsable de la tecnologia i assegura que Fire Phone és l’única marca que treballa seguint aquests paràmetres.