JOAN ITXASO, AV de la Sagrada Família: "S'ha d'aturar aquest turisme massiu, que fins i tot ha de decréixer, i s'ha de fer molt més sostenible. Creiem que s'ha de fer un model respectuós amb els barris, respectuós amb la seva gent, i que la riquesa que generi es distribueixi entre tots." SEBAS, moviment veïnal La Barceloneta diu Prou "No es un problema, son muchos problemas pero que llevan al mismo sitio. Llevan al sitio que nos tenemos que ir de Barcelona porque molestamos. Barcelona tiene que ser para los turistas porque según ellos son los que dan dinero, y no dan nada en absoluto."

La manifestació, sota el lema “Defensem els barris. Stop turisme massiu” ha sortit del carrer de Marina cantonada amb Mallorca i ha acabat a la confluència Còrsega amb Sicília, davant l’antiga fàbrica Henkel. Malgrat els dubtes que va generar la suspensió de llicències turístiques a la ciutat, en aquest immoble està previst que s’hi faci un hotel.

L’han convocada sis organitzacions de barri: l’Associació de Veïns i Veïnes Sagrada Família, la plataforma Gràcia Cap a On Vas?, la Plataforma Recuperem el Niza, la Plataforma veïnal Henkel, l’Associació de Veïns i Amics del Passeig de Sant Joan i l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS). Els veïns destaquen que és el primer cop que es manifesten de manera conjunta totes les entitats que lluiten contra el turisme massificat.

La plataforma considera que en els últims anys s’ha produït un creixement desmesurat de l’oferta turística, especialment als entorns de la basílica de la Sagrada Família. Asseguren que els grups de pressió turístics i la Junta del Temple, en col·laboració amb les administracions, han potenciat un model en què han proliferat sense aturador els allotjaments turístics en detriment de la vida comunitària de barri.


En un comunicat titulat Som barris: aturem el turisme massiu, la plataforma pren d’exemple l’impacte que genera als entorns de la Sagrada Família la massiva afluència de persones que visiten el temple i exigeix mesures per frenar el turisme massiu. Considera que l’actual model “perverteix la idiosincràsia dels barris per convertir-los en un parc temàtic” i citen la invasió de voreres, la proliferació de botigues de rècords i la destrucció del turisme de proximitat com a exemples de la necessitat d’aplicar un canvi de rumb.

La manifestació ha recorregut alguns dels punts emblemàtics o projectes urbanístics de la ciutat que els manifestants consideren que potencien la degradació dels barris: El temple de la Sagrada Família, l’antic cinema Niza i l’antiga fàbrica Henkel. Pel que fa a l’antic cinema Niza, la plataforma rebutja el projecte de construcció d’un supermercat i reclama la construcció d’un ateneu de barri. En el cas de l’antiga fàbrica Henkel, els veïns volen que es tiri enrrere la construcció d’un hotel de més de 400 places.