L'ambient a la Mina ha canviat des de fa tres setmanes. Una bona part d'aquests pisos s'ha buidat i, segons els veïns, molts nens que jugaven al carrer després de l'escola ara ja no ho fan. El detonant va ser l'assassinat d'un jove d'una família gitana a mans, presumptament, de membres d'una altra. Això ha propiciat la fugida massiva de centenars de persones que temen la revenja de la família del difunt. Es parla d'entre 300 i 500 persones, tot i que ningú no ho reconeix obertament. El silenci per por a les represàlies s'ha imposat aquí a la Mina, fins i tot entre els activistes veïnals. Fora de càmera expliquen que un èxode de famílies d'aquesta magnitud no l'havien vist mai abans. Per això exigeixen a les administracions d'una vegada per totes un compromís més contundent per frenar el domini de les màfies. De moment, el Govern i els ajuntaments implicats, inclòs el de Barcelona, han acordat crear una taula tècnica que començarà a treballar a partir de demà. L'objectiu és retornar al més aviat possible la normalitat a la Mina i a Sant Roc. DOLORS BASSA, consellera de Treball, Afers Social i Famílies "Restablir-la a nivell de convivència, a nivell de seguretat i restablir-la en l'activitat econòmica que hi ha en cada un dels barris afectats." Seguint la línia d'hermetisme que envolta la problemàtica, la consellera s'ha limitat a explicar que les actuacions que es duguin a terme també es faran als barris on han arribat les famílies desplaçades. No ha dit, però, quins són. Tampoc quin és l'abast real de l'èxode, que inclou infants i gent gran. Les xifres que té cada ajuntament es posaran en comú per fer un diagnòstic més acurat.

El crim es va produir el 23 de gener al Port Olímpic. Des d’aleshores, la fugida ha estat massiva perquè els familiars dels presumptes agressors temen la revenja dels parents de la víctima. Podrien haver marxat entre 300 i 500 persones, inclosos infants i gent gran, un èxode d’una magnitud “mai vista fins ara”, segons activistes veïnals que prefereixen mantenir l’anonimat.

Per abordar la situació, els ajuntaments implicats i quatre departaments del Govern s’han trobat aquest dimecres al Parlament en una reunió d’una hora i mitja. A la sortida, la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, s’ha limitat a anunciar la creació d’una taula tècnica amb participació de totes les administracions “per restablir la normalitat en l’aspecte de convivència, de seguretat i de l’activitat econòmica” tant en els barris d’origen de les famílies com en aquells on s’han traslladat ara. Bassa, però, no ha especificat de quins barris es tracta.

Tampoc no ha donat dades sobre l’abast real de l’èxode. Bassa només ha explicat que cada institució té el seu diagnòstic i que “ara el que fa falta és treballar conjuntament per saber quants se n’han anat i a on”.