Arriba un home carregat amb equipatge, s'acosta a encendre la bombeta i... S'il·lumina però, en qüestió de segons s'apaga. Resignat s'asseu a sobre la maleta. Apareix una parella i repeteix la mateixa acció. I el mateix passa amb un grup d'amics. En aquest espai no hi ha llum, només la que entra de l'exterior i no és suficient. A la falta d'il·luminació s'hi suma el fred, i troben aquesta solució: llumins que s'apaguen ràpid. Però, després apareix una espelma. Aquesta produeix una mica més d'escalfor i decideixen apropar-se més, l'un a l'altre. Quan fa fred els minuts passen lentament i les mantes es converteixen en un element imprescindible. LLUÍS PETIT, actor del grup Kamchatka "Aquí fa molt de fred i aquí tenim unes mantes preparades per tots, sense calefacció necessitem mantes" Aquesta situació és la que pateixen les persones que no poden pagar les factures d'electricitat. No tenen ni llum ni calefacció. El grup de teatre de carrer Kamchatka ha apropat al públic què se sent en una situació així. SANTI ROVIRA, actor del grup Kamchatka "Tenir que decidir entre menjar o calor, o calor i menjar, i evidentment si necessites menjar has de prescindir de la calor, crec que és un drama en el qual difícilment t'hi pots apropar sinó hi ets dins" Durant tota la tarda han assajat la performance que a les 7 del vespre han ofert al públic que s'ha acostat a la Farinera.

Carregats amb maletes i amb un sol llumí com a eina per escalfar-se, els integrants de la companyia de teatre Kamchàtka han representat la pobresa energètica en l’acte que ha servit per fer públic el treball periodístic de BTV i Nació Digital i que ha tingut lloc al Centre Cívic la Farinera del Clot.

Sergi Vicente, director de BTV, ha destacat la importància de situar com a prioritat la cerca de solucions a la pobresa energètica. Per això, els dos mitjans han creat sinergies per realitzar una radiografia de la qüestió en l’àmbit català, però també a la ciutat de Barcelona, de forma fidedigna, “gratant sobre les causes i la dimensió del problema”.

Des de Nació Digital, Karma Peiró, directora del mitjà, també ha destacat que no només cal “tenir vocació d’explicar l’actualitat, sinó també la realitat social”. De la mateixa manera, Xavier Muixí, director d’Informatius de BTV, creu que és necessari obrir un diàleg sobre la pobresa energètica a la societat, i Laia Balasch, periodista encarregada de la realització del documental al mitjà públic barceloní, ha destacat el dilema que tenen les persones que ho pateixen: “Menjar o escalfar l’habitatge”.

En l’acte de presentació també hi han participat diversos experts coneixedors de les dades més recents, com Coque Claret, arquitecte i professor, o Ana Vall-Llosera, metgessa de família, que ha afirmat que 4.800 morts poden atribuir-se a la pobresa energètica. Maria Campuzano, portaveu de l’Aliança contra la Pobresa Energètica, ha fet palesa la importància de creure en la responsabilitat que tenen les empreses subministradores dels serveis bàsics.

El reportatge, que ja es troba accessible en la versió interactiva, es podrà veure aquest dimecres, 17 de febrer, a BTV a les 22.30 h. Donarà veu a més d’una vintena de testimonis, una tasca que permet contrastar totes les opinions per avançar en la resolució del problema.