A Glòries ja es pot veure una de les alternatives a l'ús del glifosat per controlar les herbes que creixen als escocells dels arbres. Aquí s'ha optat per crear un coixí amb escorça de pi que neutralitza el creixement de males herbes. A la urbanització de Can Marcet podem veure un altre mètode. En aquest cas hi ha plantats arbustos beneficiosos per a la biodiversitat, com les gramínies o les vivaces. I la tercera alternativa al glifosat la trobem aquí, al carrer de Tiana. Es tracta de deixar créixer les herbes espontànies però procurant que l'efecte no sigui de deixadesa. Quan calgui s'eliminaran les herbes de manera natural o amb l'ús de màquinària específica. L'Ajuntament anirà provant aquestes fórmules a 10 barris de la ciutat, una per cada districte. Se'n farà un seguiment i es designarà la tècnica més efectiva per a cada zona. EVA HERRERO, comissionada d'Ecologia "Aquests 10 barris han de ser la ciutat en petit. És adir, hem de trobar barris que tinguin diferents tipus de carrer, diferents tipus d'arbres. Diferents condicions." Des del Comitè d'Empresa de Parcs i Jardins, que havien demanat reiteradament el consistori que eliminés l'ús del glifosat, veuen amb bons ulls la nova mesura. DANIEL AGRAS, comitè d'empresa de CCOO de Parcs i Jardins "És la tècnica més ecològica i que proporciona mà d'obra la gent. A Parcs i Jardins hi ha molta feina, falta mà d'obra, i aquesta és una oportunitat per contractar gent." La intenció del consistori és que el 2017 es posi fi totalment a l'ús del glifosat, un producte químic decretat per l'Organització Mundial de la Salut potencialment cancerigen per als humans.

La comissionada d’Ecologia, Eva Herrero, ha presentat una mesura de govern per començar a eradicar l’herbicida conegut com a glifosat i reduir l’ús de productes fitosanitaris en el manteniment de la jardineria pública de la ciutat. El consistori ha plantejat una transició cap a la jardineria ecològica a partir de criteris de qualitat i sostenibilitat, evitant l’ús de productes amb potencial tòxic per a les persones. La proposició del govern municipal es va aprovar a finals de desembre amb el suport de tots els grups polítics, i ara ja s’està començant a aplicar.

Un dels espais on ja hi ha implantada una fórmula alternativa al glifosat és la plaça de les Glòries. Es tracta de crear un coixí amb escorça de pi que atura les herbes que apareixen habitualment al voltant de les soques. També es posaran en marxa dues tècniques més experimentals. Una és deixar créixer les males herbes en els escocells dels arbres i eliminar-les només quan convingui. L’altra és directament plantar-hi arbustos beneficiosos per la biodiversitat com per exemple les gramínies o les vivàcies.

Totes tres fórmules s’aniran provant progressivament a partir del març i a finals d’any hauran arribat a 10 barris de la ciutat, un per cada districte. A partir d’aquí se’n farà un seguiment i es designarà la tècnica de desherbatge que sigui més efectiva per a cada zona. Eva Herrero, comissionada d’Ecologia, ha explicat com s’han escollit els sectors on fer les proves: “Aquests 10 barris han de ser la ciutat en petit. És adir, hem de trobar barris que tinguin diferents tipus de carrer, diferents tipus d’arbres. Diferents condicions.”

Una decisió esperada

El Comitè d’Empresa de Parcs i Jardins havia demanat reiteradament al consistori que eliminés l’ús del glifosat, i ara veuen amb bons ulls la nova mesura. Fins i tot, creuen que és una oportunitat per a ells, ja que els canvis podrien fer necessaris més llocs de treball, sobretot per treure les herbes a les zones on s’hagi de fer de forma manual. “És la tècnica més ecològica i que proporciona mà d’obra. A Parcs i Jardins hi ha molta feina, i aquesta és una oportunitat per contractar gent”, ha dit Daniel Agras, del Comitè d’Empresa de Comissions Obreres de Parcs i Jardins.

La intenció del consistori és que el 2017 es posi fi totalment a l’ús del glifosat, un producte químic decretat per l’Organització Mundial de la Salut com a potencialment cancerigen per als humans.