Han passat quatre anys des d’aquesta primera ciutat inventada, fins a aquesta altra. Es tracta de la Barcelona en miniatura dels anys 30. Els constructors són usuaris d’Arapdis, una associació que treballa amb persones que tenen problemes de salut mental. El Jorge és un col·laborador d’Arapdis, ideòleg i encarregat d’aquest projecte Assegura que els autors de les maquetes han evolucionat molt en la seva elaboració. JORGE GUALDE, col·laborador de l’Associació Arapdis “Empezaron haciendo edificios comerciales, comprados en tiendas, los montaban ellos y los pusimos. Pero claro decidimos, ¿por qué no hacemos Barcelona? Y así llevamos casi cuatro años.” La maqueta de la Barcelona en miniatura dels anys 30 està oberta al públic. En l’últim any l’exposició ha rebut més visites, i això ha motivat els usuaris, que han augmentat la producció. Primer hi havia l’Estació de França, la Catedral, el Liceu i la Casa de les Punxes. Ara s’hi poden comptar una vintena d’edificis i la maqueta està en evolució constant. JORGE GUALDE, col·laborador de l’Associació Arapdis “Continuamente estamos decidiendo qué edificios vamos a hacer. En este momento queremos, ya habéis visto un poco Gracia pues darle mas cundida a Gracia.Y estamos con la Plaça Catalunya, estamos en ella en este momento y queremos acabar también de hacer la plaza Colon, que circulen los coches.” La reproducció més ben aconseguida és la de l’Arc de Triomf i tot i que encara no està enllestida, també destaca la miniatura de la Sagrada Família. Altres atractius de l’exposició de maquetes són els trens en moviment, molt realistes o l’espai per jugar i construir amb Playmobil.

Els usuaris de l’associació Arapdis, animats per un col·laborador de l’entitat, van iniciar-se fa quatre anys en la construcció de maquetes, fent a base d’edificis prefabricats una ciutat inventada. Aquell primer contacte els va animar a reproduir la ciutat de Barcelona als anys 30, i la maqueta que ha crescut molt en l’últim any. S’hi poden veure des de l’Arc de Triomf, a la Sagrada Família encara en construcció, el Tibidabo, la plaça de Sarrià, la Casa Batlló o la torre del rellotge de Gràcia.

La Barcelona en miniatura dels anys 30 es pot veure cada diumenge d’11 a 15 h, al número 4 de la plaça del Nord. Els organitzadors esperen que la gent s’animi a visitar-la, perquè això fa que els usuaris d’Arapdis tinguin més ganes de treballar en la maqueta. De fet, així ho han comprovat en l’últim any, que després de l’augment de visites a l’exposició  s’ha construit gairebé un 90% del total actual. A l’espai també es pot jugar amb trens teledirigits i construccions de Playmobil.