Com passa en altres ciutats del món, aquí a Barcelona, s'apleguen entitats i professionals que lluiten per l'eradicació de la mutilació genital femenina. Una pràctica reconeguda internacionalment com una violació dels drets humans de les dones i nenes. ADRIANA KAPLAN, antropòloga i directora de la Fundació Was "En el mundo, Naciones Unidas calcula en 125 y 200 millones de mujeres han sufrido una mutilación y tres millones de niñas estan en riesgo de padecerla cada año." Al final dels anys 80 la mutilació genital femenina es va començar a prohibir en alguns estats i continua sent una lluita dificil. Ara des de Gàmbia arriba el que molts veuen com un pas important: la prohibició per llei de la mutilació genital femenina. "Tenemos la estupenda notícia que el parlamento gambiano ha legislado sobre la práctica y es un marco jurídico sobre el cual trabajar. Yo creo que ayudará mucho sin embargo una tradición tan arraigada por mucho que la promulgue una ley no va a dejar de practicarse." El tema se segueix amb atenció des de Catalunya, on hi ha més de 6.000 nenes que potencialment podrien ser víctimes d'una mutilació. Entitats i associacions demanen més recursos sobretot en l'espai de la Salut per prevenir-ne la pràctica. AINA MANGAS, antropòloga i investigadora de la UAB "Existeixen protocols pero no n'hi ha prou. Els professionals han d'entendre el que vol dir aquesta pràctica, i quines conseqüències té, les ha de saber detectar y poder treballar perquè les filles de les dones mutilades no se'ls faci aquesta pràctica." Un objectiu que no és fàcil ja que, segons aquestes entitats, quan les persones immigrants es traslladen ho fan amb tot el seu bagatge cultural i les seves tradicions.

A Catalunya, hi ha constituïdes una seixantena de taules locals per prevenir nous casos d’ablació, amb professionals de la salut pública, els serveis socials i els Mossos d’Esquadra. Des de 2012, han aconseguit que prop de 400 famílies signin un document en què es comprometen a evitar la mutilació genital de les seves filles.

Mentrestant, entitats i associacions lluiten per frenar aquesta pràctica. És el cas de la fundació Wassu, vinculada a la UAB. La seva màxima responsable,  Adriana Kaplan, explica que -segons Nacions Unides- entre 125 i 200 milions han patit aquesta mutilació i tres milions de nenes estan en risc de sumar-s’hi cada any. Ara des de Gàmbia arriba el que molts veuen com un pas important: la prohibició per llei de la mutilació genital femenina. Tot i així, les entitats veuen difícil la convivència entre la llei i la tradició.

Des d’aquí demanen que s’estableixin protocols dirigits a formar professionals de la sanitat que facin una tasca de prevenció perquè les famílies que viuen a Catalunya, però que provenen d’aquests països on es practica l’ablació, no ho facin amb les seves filles.

CooperAcció, una altra associació que treballa en la mateixa línia, ha permès a BTV difondre el següent avanç del documental que la setmana que ve es presentarà internacionalment, realitzat per una dona maliana que mostra casos de famílies en què s’ha practicat la mutilació.