Igual que ho ha fet durant els últims 14 anys, la Marisol tornarà a explorar un dia més els carrers del Paral·lel. Però des de fa uns dies, aquesta voluntària veterana disposa d'una nova eina de treball. Es tracta d'una aplicació per localitzar persones sense llar en què la ciutadania pot informar a Arrels. Les dades que es recullen amb l'app es fan arribar als voluntaris, que les comproven sobre el terreny. MARISOL ALAFONT, voluntària d'Arrels "Es trobarà molta més gent i es quantificaran millor les persones que hi ha al carrer. Nosaltres visitem moltes persones però amb l'aplicació ens arribaran moltes més." En molts casos, els ciutadans que dormen al carrer ja són atesos per Arrels, però amb aquesta eina col·laborativa es podran detectar ciutadans que porten poc temps sense sostre. L'aplicació és gratuïta i permet geolocalitzar el punt on s'han trobat persones, dir si n'hi ha una o més, si són homes o dones, on dormen o altres dades d'utilitat. Fa uns anys que els ciutadans podien col•laborar a través del web d'arrels, però amb el llançament de l'aplicació la participació s'ha multiplicat. FERRAN BUSQUETS, director d'Arrels "El que hem fet és fer un pas més i que la gent ho pugui fer de forma més còmoda i eficient des del seu lloc. La realitat és que tenim unes 470 localitzacions en una setmana, en una setmana hem rebut moltes més localitzacions que en els dos últims anys." La informació que es rebi a la fundació es compartirà amb l'Ajuntament de Barcelona per millorar l'atenció al col·lectiu. Si els avisos que es reben són de fora de la ciutat, Arrels contactarà amb els municipis per compartir les dades.

Arrels Fundació va presentar a mitjan gener una eina que demostra que la tecnologia es pot aplicar amb finalitats socials. L’organització ha creat una aplicació gratuïta per localitzar persones sense sostre a tot Catalunya gràcies a la feina desinteressada de l’empresa BaseTis, que ha desenvolupat el projecte. En pocs dies des que es va posar en funcionament, més d’un miler de persones s’han descarregat l’aplicació a les plataformes d’iOS i Android. Feia anys que els ciutadans podien col·laborar a través del web d’Arrels, però amb el llançament de l’aplicació la participació s’ha multiplicat. Segons el director d’Arrels Fundació, Ferran Busquets, en una setmana han rebut prop de mig miler de localitzacions, moltes més que en els darrers dos anys.

Per a la Marisol Alafont, voluntària en equips de carrer de la Fundació durant els últims 14 anys, aquesta serà una eina molt útil: “Es trobarà molta més gent i es quantificaran millor les persones que hi ha al carrer“, apunta il·lusionada.  Les dades que es recullen amb l’app es fan arribar als voluntaris, que després les comproven sobre el terreny. En molts casos, els ciutadans que dormen al carrer ja són atesos per Arrels, però amb aquesta eina de col·laboració es podran detectar altres que fa poc temps que són sense sostre.

L’aplicació és gratuïta i permet ubicar el punt on s’han trobat persones, dir si n’hi ha una o més, si són homes o dones, on dormen o altres dades d’utilitat com per exemple l’hora, l’estat de salut de la persona o si està acompanyada d’animals. La informació que es rebi a la fundació es farà arribar a l’Ajuntament de Barcelona per millorar l’atenció al col·lectiu. Si els avisos que es reben són de fora de la ciutat, Arrels contactarà amb els municipis per compartir les dades.