Juanito del Pinotxo, que té a les espatlles 75 anys d’ofici i dedicació al seu emblemàtic establiment a la Boqueria, ha estat guardonat amb el Ciutat de Barcelona de gastronomia, mentre que els Castellers del Poble Sec han rebut el Ciutat de Barcelona en la categoria de cultura popular i tradicional pel projecte Castelloscopi, que va permetre construir una estructura vertical en forma de castell humà a partir de pantalles. El jurat ha valorat la implicació del barri i la combinació de tradició i noves tecnologies. Pel que fa a la categoria mitjans de comunicació s’ha reconegut el periodista Carles Capdevila. El jurat n’ha valorat “l’esforç constant en la defensa de l’educació des dels mitjants” i la seva dedicació durant cinc anys al capdavant del diari ‘Ara’.

Paul Preston ha estat el guanyador en la categoria projeccció internacional de la ciutat per la seva llarga trajectòria com a historiador de la Segona República, la Guerra Civi, l’exili i la Transició i el seu compromís amb la recuperació de la memòria històrica. El premi més polèmic de l’any passat, el d’audiovisuals, reconeix enguany Edmond Roch, productor de la pel·lícula d’animació ‘Atrapa la bandera’ i en la categoria de literatura els guardonats són Najat El Hachmi, en català, i Ricardo Piglia, en castellà.

Altres premiats han estat Teresa Puig i Xavier Obradors pel descobriment de producció de materials superconductors assequible; la companyia de circ Animal Religion; l’Escola Miquel Bleach, del barri d’Hostafrancs, per un projecte pedagògic que fa de les arts l’eix vertebrador de l’aprenentatge; a l’associació associació A Bao a Q; i la iniciativa Arquitectes de capçalera, del Raval.

Tots els premiats

Teatre – Pol López ‘El curiós incident del gos a mitjanit’

Dansa – Bea Fernández i Mònica Muntaner

Circ – ‘Sifonòfor’ d’Animal Religion

Arts visuals – associació A Bao a Qu

Audiovisuals – Edmon Roch

Música – Za!

Cultura popular i tradicional – Castelloscopi, dels Castellers del Poble Sec

Traducció català – Ramon Montón i Lara

Literatura catalana – ‘La filla estrangera’, de Najat El Hachmi.

Literatura castellana – ‘Los diarios de Emilio Renzi. Años de formación’, de Ricardo Piglia.

Mitjans de comunicació – Carles Capdevila

Agustí Duran i Sanpere d’història – ‘Barris, veïns i democràcia. El moviment ciutadà i la reconstrucció de Barcelona (1968-1986)’, de Marc Andreu

Disseny – ‘Disseny per a viure. 99 projectes per al món real’

Arquitectura – Arquitectes de capçalera

Ciències de la vida – Maria Pia Cosma

Assaig, ciències socials i humanitats – ‘La resistència íntima: assaig d’una filosofia de la proximitat’, de Josep Maria Esquirol

Ciències experimentals i tecnologia – Teresa Puig i Xavier Obradors

Educació – Escola Miquel Bleach

Gastronomia – Joan Bayern

Projecció internacional – Paul Preston