Encesa d'espelmes en memòria de les víctimes de l'holocaust, cadascuna simbolitzant alguns dels col·lectius represaliats pel règim nazi. Acte seguit, la plaça ha emmudit en un minut de silenci. L'homenatge s'ha fet aquest vespre a Sant Jaume, en una cerimònia que han seguit, a peu de carrer, molts ciutadans. Hores abans, el Palau de la Generalitat ha estat l'escenari de la part més institucional. Ha estat un acte molt emotiu en què aquest home, Hermann Hollenreiner, ha parlat en primera persona: tenia només 9 anys quan va ser deportat a un camp de concentració. HERMANN HÖLLENREINER, testimoni gitano "Auschwitz va ser tan terrible que em costa explicar-ho." Testimonis com el seu, han remarcat durant l'acte, cal tenir-los present. Recordar el que va passar, diuen, és clau perquè no es torni a repetir. RAÜL ROMEVA, conseller d'Exteriors i Relacions Institucionals "La memòria de l'holocaust té imprescindiblement una tasca preventiva, ho hem dit. Vol dir mantenir enceses totes les alarmes per evitar tota repetició encara que sigui parcial." ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "És cert que al segle XX van produir-se altres genocidis que no podem oblidar (a l'antiga Armènia, a Ucraïna, a Cambodja, a Ruanda...), massa vegades a massa llocs, però l'holocaust representa un cas extrem per la seva dimensió, abast i per la seva racionalitat tècnica." Entre les víctimes avui homenatjades, sis milions de jueus, 800.000 gitanos o un milió i mig de nens.

A la plaça de Sant Jaume s’han encès set espelmes en record a cada col·lectiu que va ser perseguit pel règim nazi, des dels jueus fins al poble gitano passant pels republicans i els infants. Durant l’encesa s’ha entonat ‘El malei rachamim’, la pregària jueva pels difunts. El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha fet l’últim parlament de l’acte, que ha donat pas al ‘Gelem gelem’, himne del poble gitano, i a ‘El cant dels ocells’.

Tant l’alcaldessa, Ada Colau, com el conseller d’Exteriors i Relacions Institucionals, Raül Romeva, han destacat la necessitat de no sepultar en l’oblit l’Holocaust perquè no es torni a repetir. D’una banda, Romeva ha recordat que “el camí de la vida normal als camps d’extermini va tenir moltes estacions” i, per això, ha alertat que “les alarmes no s’han de disparar en l’últim punt del procés”. Colau s’ha referit a l’Europa actual i la rebuda que s’està donant als refugiats sirians. L’alcadessa ha lloat la tasca dels “herois i heroïnes que actuen mentre els estats miren a una altra banda”.