Els ulls de Raymond Gûreme han estat testimoni d'excepció del Samudaripen, la paraula que s'utilitza en romaní per parlar del genocidi que va patir el poble gitano a mans dels nazis. En Raymond va ser deportat a Alemanya i va salvar la vida, in extremis, quan la resistència el va rescatar del tren que el portava cap a Auswitz. L'extrema violència dels nazis el va marcar per a tota la vida. Raymond Gurême "Ningú no parla dels SD. Eren més dolents que els de la SS. Anaven vestits tot de negre amb una calavera a la gorra. Ells eren la mort. Mireu, jo tinc el nas trencat d'un cop de metralleta, fet per ells. Aquí tinc un trau, així, per un cop de culata." En Raymond també és un dels molts protagonistes del documental que han gravat Voces Gitanas, un grup de noies gitanes que van visitar Auswitz en la trobada anual que el poble romaní fa al camp de concentració. El conegut com l'holocaust gitano, ha estat ignorat sistemàticament. Si bé es parla de 500.000 morts, alguns estudis apunten que un milió i mig de gitanos van ser exterminats entre els anys 1933 i 1945. NOEMÍ FERNÁNDEZ, Voces Gitanas "La campanya que varem fer de vistar Aushwitz cada any es va dir Dikh he na bister, que en romanó significa, mira i no oblidis i aquest és una mica el missatge que volem mostrar, mira i no oblidis el que ha passat, perquè no torni a passar un altre cop." Dues generacions de gitanos que comparteixen experiències, amb la por que el racisme i la xenofòbia tornin a esclatar a Europa, després de l'auge de l'extrema dreta en alguns països del vell continent.

Fill de gitanos firaires, Raymond Gurême va créixer de poble en poble en un petit circ que portava un dels primers cinemes mòbils. L’octubre de 1940 els gendarmes van anar a buscar la seva família. A partir d’aquí, Gurême va iniciar un periple que el va portar per diversos camps de concentració i presons franceses i alemanyes, dels quals va aconseguir escapar. Finalment, la resistència francesa el va rescatar del tren que ja el portava cap a Auschwitz.

Segons els registres oficials, entre 1939 i 1945 es van exterminar 500.000 gitanos d’arreu d’Europa. Les xifres no oficials, però, situen les víctimes del Samudaripen, que vol dir “holocaust” en romaní, en 1,5 milions.