El 4 de gener va fer 150 anys del naixement d’un dels impulsors del Modernisme a Catalunya i a tot el món. Es tracta del pintor, dibuixant i cartellista barceloní Ramon Casas. L’aniversari del seu naixement ha estat l’ocasió escollida pel Museu del Modernisme Català de Barcelona per trucar a la porta de nombroses col·leccions privades, museus i institucions amb l’objectiu d’organitzar una gran exposició retrospectiva sobre la vida i obra del personatge.

El resultat en serà l’exposició que el recinte mostrarà des del 10 de març i fins al 8 de maig, i que inclourà al voltant de 150 obres, entre olis sobre tela, dibuixos i altres imatges creades per Ramon Casas durant els primers anys del segle XX. Una de les obres que s’hi podran veure serà el famós ‘Ramon Casas i Pere Romeu en un tàndem’, però també n’hi haurà una bona part que no han sortit mai de les cases dels seus col·leccionistes i ni tan sols han aparegut en publicacions impreses.

L’objectiu de l’equip del museu, encapçalat per Gabriel Pinós, és “mostrar la vida i l’obra de l’artista a les noves generacions, que no coneixen Ramon Casas en profunditat, i fer-los partícips d’una obra pictòrica que ha estat fonamental per al modernisme català. Segons Pinós, “serà la mostra més ambiciosa que s’ha fet sobre Ramon Casas, i potser també la més gran i important que s’ha fet mai sobre la seva obra”.

Els organitzadors de l’exposició asseguren que les dates estan molt acotades i que serà difícil allargar l’exposició més enllà del 8 de maig, perquè “els particulars volen tenir les seves obres fora de casa el menor temps possible”. Amb motiu de l’Any Ramon Casas, el Museu del Modernisme també obrirà el web ramoncasas.cat a partir del 8 de febrer, en què inclourà tota la informació sobre les activitats i exposicions que es faran per commemorar el 150è aniversari, i també els trets biogràfics i artístics de l’obra de Ramon Casas.