Programes com Infogr.am, o Quadrigram, aquest últim desenvolupat a Barcelona, serveixen per treure profit de les dades disponibles lliurement a Internet i presentar-les de manera entenedora. Les possibilitats permeten, fins i tot, que els mateixos ciutadans puguin col·laborar i enriquir les notícies amb les seves aportacions. ELI VIVAS, organitzadora 5è meetup de Hacks Hackers Barcelona "En lloc de tenir tot aquest gruix d'informació tan desordenada, com ho podrà fer? Doncs a través d'un mapa, o d'un gràfic de barres o d'un formatge. Aleshores nosaltres el que ensenyem són les eines que acompanyaran a les informacions." En la trobada d'avui, analitzen, entre d'altres, el sector dels allotjaments turístics no convencionals. Creuant les dades de l'Ajuntament de Barcelona amb les del portal Airbnb, es pot descobrir, per exemple, quins pisos s'ofereixen de manera il·legal o el volum de negoci que s'hi genera. OSCAR MARÍN, Outliers Collective "Hay gente que está alquilando su piso más de 90 días. Zonas como el Raval, Poble Sec, o el Eixample tienen un 80% de irregularidad en los pisos de Airbnb." Aquesta és la cinquena reunió que el col·lectiu de periodistes Hacks Hackers organitza a Barcelona en només un any. Les altres van versar sobre com presentar la informació en mapes, gràfics o la gestió de dades electorals.

Programes com Infogr.am o Quadrigram, aquest últim desenvolupat a Barcelona, serveixen per treure profit de les dades disponibles obertament a Internet, les “open data”, i presentar-les de manera entenedora. És el que es coneix com a visualització de dades. Aquestes eines de gestió i cribratge són especialment adequades per a professionals com periodistes, dissenyadors gràfics i desenvolupadors d’aplicacions que, si no, es veurien abocats a nedar en la immensitat d’informació disponible a la xarxa.

Precisament, el centenar de participants de la cinquena reunió que organitza Hacks Hackers a Barcelona han pogut posar a prova aquestes eines amb dades reals. En els exercicis que han realitzat aquest vespre han creuat les dades “open data” de l’Ajuntament amb les del portal Airbnb sobre allotjaments turístics no convencionals a la ciutat.

BTV també aposta pel periodisme de dades i recentment ha posat en marxa el BTV Datalab, un projecte liderat per la periodista Concha Catalán que vol treure informació d’aquest món de “big data” al que els periodistes també tenim accés. Es tracta d’un laboratori de periodisme de dades que, en coordinació amb la redacció i amb un equip multidisciplinar d’estudiants en pràctiques, aviat publicarà les seves primeres històries mitjançant aquestes eines de visualització de dades.