A dos quarts de 12 del migdia, Pep Callau i els Pepsicolen han encapçalat la cercavila pels carrers del centre en què també han participat diables, tabalers, capgrossos, gegants, trabucaires i la Porca de Sant Antoni. El recorregut ha acabat als Jardinets de l’Alguer, en què s’ha fet la lectura del pregó a càrrec de l’escriptora Maria Carme Roca, que enguany celebra la publicació del seu 50è llibre. La pregonera d’aquesta festa major és historiadora, filòloga, autora de novel·la històrica, d’assajos i contes curts, i veïna de Sant Antoni. El 1997 va publicar la primera obra i, des d’aleshores, n’ha sumat una cinquantena. A més, ha estat guanyadora de diversos premis literaris.

Durant el seu discurs, la pregonera ha reivindicat els equipaments pendents al barri, com és el Mercat de Sant Antoni. A més, Maria Carme Roca ha dit que manquen centres per a persones grans i escoles bressol, entre d’altres equipaments que ajudarien a”reduir l’atur que pateix el barri”.

La presidenta del districte de l’Eixample, Trini Capdevila, i el regidor de l’Eixample, Agustí Colom i Cabau, han aprofitat per retre homenatge a Joan Isart, un dels veïns més lluitadors que ha tingut el districte i que va aconseguir suspendre l’enderroc del Xalet i la Casa Golferichs.

Pel que fa a la programació de la Festa Major de Sant Antoni 2016, aquest n’és el primer cap de setmana i ve carregat de concerts, espectacles, conferències i tallers per a totes les edats. D’entre tots els actes, destaquen els d’aquest diumenge. A les 9.30 h, arrencarà la 38a cursa popular, que recorrerà 10 quilòmetres. Unes hores més tard, a les 12 h, es farà la tradicional benedicció dels animals de companyia, davant de l’Escola Pia Sant Antoni. Tots els veïns que ho desitgin poden portar els seus animals per beneir-los, com ja es va fer el cap de setmana anterior als Tres Tombs de Sant Andreu.

Precisament, el diumenge, 16 de gener és Sant Antoni Abat, patró dels animals de peu rodó, tot i que la celebració dels Tres Tombs per honorar-lo serà el dissabte vinent, 23 de gener. Començarà a dos quarts d’11 del matí des de l’avinguda Mistral i avançarà pels carrers de Calàbria, Sant Antoni, entre d’altres, passant per la plaça Universitat, Rambla avall fins arribar a plaça de Sant Jaume.

Segons la llegenda, el Sant curava animals ferits i, a Barcelona ho va fer amb un porquet que, com a mostra d’agraïment, el va acompanyar per sempre. És per això, que la icona de les festes de Sant Antoni és la figura de la Porca, que participa tant a les cercaviles com al correfoc.

Entre setmana, només hi haurà activitats durant la tarda i el toc dolç serà dijous, 21 de gener, amb la xocolatada al centre de dia per a la gent gran. Pel que fa a l’activitat nocturna, es concentrarà a la carpa instal·lada a l’avinguda de Mistral, entre els carrers d’Entença i Vilamarí. L’últim dia de festa, per tant, serà el diumenge, 24 de gener, amb el Correfoc infernal dels diables, a les 7.45 h.

Setmana dels Barbuts

Com sempre, la Festa Major de Sant Antoni coincideix amb la Setmana dels Barbuts, que popularment se’n diu la més freda de l’any. Amb pocs dies de diferència, coincideixen les festivitats de tres sants barbuts: sant Pau ermità (15 de gener), sant Antoni Abat (17 de gener) i sant Maür (18 de gener). Segons la creença popular, els homes neixen aquesta setmana sent peluts i tenen barbes espesses.