Creada el 1976, la xarxa associativa la Bressola, a la Catalunya Nord, agrupa sis centres de primària i un institut de secundària, en els quals el català és la llengua vehicular. Per bé que actualment l'estat francès assumeix els salaris d'alguns mestres i que rep també una subvenció de la Generalitat, un dels pilars és l'Associació Amics de la Bressola, amb seu a Barcelona, que ha canalitzat donatius privats des de fa 30 anys. El concert d'ahir, impulsat per l'entitat i inclòs en el festival de folk Tradicionàrius, celebra les quatre dècades d'història de la xarxa. EVA BERTRANA, dirctora de La Bressola "40 anys amb 1.000 alumnes...i podriem estar celebrant 40 anys amb 4.000, 5.000 o 10.000 alumns si haguessim tingut els mitjans per poder oferir aquestes placs, perquè la demanda hi és." La Bressola i els Amics de la Bressola han tirat endavant diversos projectes musicals de caire divulgatiu, entre els quals la gravació, en els darrers anys, de tres discos amb cançons tradicionals dels Països Catalans. Pel concert d'ahir, Marc "Xerramecu" Serrats va aplegar alguns dels artistes que hi han participat, com l'acordionista Carles Belda o el valencià Feliu Ventura. Junts van interpretar aquesta tonada valenciana... També hi van participar Anna Roig, Titot, Oriol Serna o el DJ de Perpinyà Raph Dumas.

El mes de maig de 1976 va obrir les portes la primera escola en català a la Catalunya Nord. El projecte estava inspirat en les ikastolas del País Basc i va arrencar amb tan sols set alumnes. A data d’avui, La Bressola disposa de set centres escolars, prop d’un miler d’alumnes i una demanda que segueix creixent. “Tenim una llista d’espera important“, explica Montse Higueras, secretària d’Amics de la Bressola, que afegeix que “el problema és que no podem créixer perquè ens manquen recursos per obrir noves escoles”. Tot i això, el repte és créixer i entre les prioritats hi ha la d’obrir una nova escola a Elna i un segon institut a Perpinyà.

Per aconseguir-ho, La Bressola compta amb l’aportació regular del Govern francès, i amb les quotes que paguen els pares d’alumnes i els socis de l’entitat, entre els quals hi ha també aportacions de la Generalitat de Catalunya i molts ajuntaments catalans. A això, s’hi suma la difusió de continguts per donar a conèixer la feina d’aquests 40 anys i la llengua i cultura de la Catalunya Nord a l’altra banda dels Pirineus. “Això no ens dóna gaires diners, però ens ajuda a fer difusió i donar a conèixer la tasca que fem i això ajuda que després arribin recursos”, reconeix Higueras.

Tret de sortida del 40è aniversari

La celebració d’aquest divendres al Centre Artesà Tradicionàrius ha servit per reivindicar la feina feta des de 1976 ensenyant el català a la Catalunya Nord, però també per recollir fons i fer créixer un projecte que ja té un miler d’alumnes i una demanda que no pot absorbir. Els músics Marc “Xerramecu” Serrats i Carles Belda han estat acompanyats a l’escenari pels cantants Feliu Ventura, Xavier Sarrià, Titot i Anna Roig. Unes col·laboracions que Higueras agraeix i que han ajudat a fer que aquest sigui un concert especial. “Un concert nou”, segons la secretària dels Amics de la Bressola, perquè “tot i ser una recopilació dels CD que hem enregistrat, tal com es planteja no l’havíem fet mai”.

L’actuació, a més, també s’ha enregistrat i podria convertir-se en un nou àlbum per difondre el projecte. Paral·lelament, l’entitat treballa en el llibre dels 40 anys de La Bressola, que podria estar enllestit per Sant Jordi.