A l'Estoc no es llença res. Qualsevol peça de fusta pot reconvertir-se en una taula o un sofà. Reciclar, reutilitzar i afegir-hi creativitat són les bases d'una de les empreses verdes de la ciutat. S'estima que n'hi ha entre 800 i 1.900, que promouen valors com l'economia cooperativa, social i solidària o la sostenibilitat. ALBERT CAPELLA, soci de l'Estoc "La societat ha d'anar encaminada a això, al reaprofitament de tota mena de recursos. Nosaltres treballem el que és fusta i creació de mobliari, però crec que hi ha molts tipus de materials que segurament estan allà, no fa falta sempre comprar." Segons dades de l'Ajuntament, empreses verdes com aquesta dónen feina a entre 25.000 i 36.000 persones al conjunt de la ciutat. Això representa un 3% del total d'ocupació. Per sectors, el mediambiental és el que té més pes. Empreses energètiques, d'aigua, de sanejament i de residus suposen el 15 % de les companyies verdes de la ciutat. Amb dades com aquestes sobre la taula, l'Ajuntament vol treballar per impulsar el sector i situar Barcelona com a referent. GERARDO PISARELLO, tinent d'alcalde de Treball, Economia i Planificació Estratègica "Que sigui a Barcelona on s'està parlant d'operadors energètics públics, que Barcelona sigui la ciutat que estigui parlant de la municipalització de béns comuns com l'aigua... Hi ha un camp molt important per recórrer que pot ser font de riquesa, que pot ser font d'ocupació de qualitat, de benestar i de manera sostenible, sobretot." Entre les propostes que es planteja el consistori hi ha, per exemple, crear segells de qualitat per a les companyies més sostenibles o oferir ajuts fiscals.

L’estudi Repensant l’economia de Barcelona, fet per l’Ajuntament, recull que a la ciutat hi ha entre 808 i 1.897 empreses d’economia verda en les quals hi treballen entre 25.000 i 36.000 persones, un 3 % de l’ocupació de la ciutat. L’informe s’ha presentat en el marc d’unes jornades a Barcelona Activa.

L’economia verda, en xifres

Aquesta és la radiografia d’un sector que ha crescut un 3 % entre 2012 i 2014 a Barcelona. És per això que el  tinent d’alcalde de Treball, Economia i Planificació Estratègica, Gerardo Pisarello, considera que “és un sector que ha resistit força bé la crisi i que pot oferir moltes oportunitats.” L’Ajuntament vol impulsar-lo i veu el moment actual com “de transició cap a una nova economia, una font de riquesa, de benestar, de qualitat i de manera sostenible.”

El consistori es planteja, de fet, convertir Barcelona en un referent internacional de l’economia verda. Pisarello destaca l’oportunitat “que sigui aquí on es parli de crear operadors energètics públics i de la remunicipalització de l’aigua. També ha destacat el potencial per crear ocupació amb la rehabilitació energètica, les polítiques innovadores de reciclatge o la recollida de residus. Per tot plegat treballen, ha afegit, per impulsar mesures que impulsin aquest àmbit, com per exemple creant un segell de qualitat mediambiental que distingeixi les empreses més eficients i sostenibles, i posant en marxa mesures fiscals.

Entre les empreses que, fins ara, s’han instal·lat a la ciutat n’hi ha d’àmbits molt diversos, des de disseny fins a companyies energètiques o de transport. En són exemples la cooperativa L’Estoc, que fabrica mobiliari amb fusta reciclada, Símbiosy, que promou la cooperació industrial, o l’empresa de paqueteria Vanapedal.