És una de les reflexions del documental complementari a l'exposició 'Vides rere el taulell. Comerç tradicional i Identitat ciutadana', inaugurada ahir a la Casa Elizalde. Mònica Villanueva i David Torreblanca, participants del projecte de fotografia documental 'Objectiu BCN' han concebut una mostra que és també un estudi sociològic. S'expressa en un seguit de díptics, una imatge del comerç al costat de la de qui el regenta. Tan la mostra com el documental complementari traspuen nostàlgia envers un tipus de comerç amenaçat. Per diverses raons, diuen els fotògrafs després de parlar amb els botiguers. MÒNICA VILLANUEVA, fotògrafa "De vegads és el tema del lloguer. A vegades no és un problema de lloguer, perquè les botigues són propietat...però són els horaris comercials, la manca de relleu generacional. No sé, cada botiga és un món i són un conjunt de circumstàncies." L' exposició es pot veure fins el 5 de febrer a la Casa Elizalde, però no mor allí. "El projecte fotogràfic roman obert. L'exposició, amb noves incorporacions, es podrà visitar, durant el 2016, a 9 dels 51 centres cívics de la ciutat. Us ho ha explicat Victor Giralt Jonama."

El Forn Sarret és un dels protagonistes de l’exposició ‘Vides rere el taulell: Comerç tradicional i identitat ciutadana”. El negoci el va fundar el 1898 la família Sarret. A la dècada dels 70 va passar a la família Vidal, que ha continuat la tradició amb el fill petit, en Marc Vidal. En Marc ha seguit elaborant el pa artesanalment en forn de pedra.

Els fotògrafs Mònica Villanueva i David Torreblanca han fet un recull fotogràfic dels testimonis d’una trentena de botiguers de Barcelona. Intenten donar resposta a algunes preguntes com ara: deu ser que certes formes de vida s’estan perdent? Què signifiquen aquestes botigues per als seus propietaris? De què depèn la supervivència d’aquests establiments? Ens interessa perdre aquest tret d’identitat ciutadana en benefici de la globalització i el turisme massificat?

Altres establiments del districte que es mostren són la drogueria Camps, el Colmado la Sierra o Guantes Vitoriano.