Les parets del Casal de Barri de la Prosperitat s’han omplert de les vinyetes i acudits de la revista ‘Butifarra!’. La publicació va començar a Barcelona el 1975, encara en època de dictadura. Un anys en què els moviments socials als barris eren molt actius. ANDRÉS NAYA, FAVB “Este primer número de ‘Butifarra!’ se presentó en la parroquia de Verdum, en la parroquia de San Sebastián, con motivo de una exposición de la Obra Sindical del Hogar. Y fue assaltada por la policía y quedó destrozada la exposición y no se pudo presentar el tebeo.” Per commemorar els 40 anys del naixement d’aquest còmic dels barris, se n’ha editat també un llibre que resumeix la història de la revista. ANDRÉS NAYA, FAVB “Tocaban temas vecinales, tocaban temas políticos por la libertad y también se planteaban de manera monográfica aspectos como el de la enseñanza, la defensa de la enseñanza pública, el de la familia, el del consumo, e introdujeron yo creo por primera vez temas medioambientales. “ La revista comptava amb la complicitat i la col·laboració d’activistes veïnals i dibuixants. A més de ser un espai de denúncia, el dibuixos i les vinyetes van servir també per elaborar alternatives polítiques. ANDRÉS NAYA, FAVB “Nos enseñó, nos ayudó, a plantear nuestros problemas y a entender que la reivindicación y la lucha no está reñida con el humor.”

La revista ‘Butifarra!’ anomenada també ‘Còmic dels Barris’, va aparèixer a Barcelona el 1975 i va destacar entre les revistes gràfiques del moment per la seva manera innovadora de fer periodisme. També per elaborar alternatives polítiques i socials, més enllà de la simple denúncia, a través del dibuix i les vinyetes.

La revista va sorgir amb el suport indispensable de les associacions de veïns dels barris. De fet, el primer número es va presentar a Nou Barris. Però a partir de l’any 77, els dibuixants passen a primera fila i les associacions de veïns es retiren a un segon pla. És aleshores quan la revista arriba als quioscos amb una difusió estatal. I de mica en mica els integrants de la revista, ja estructurats com una redacció normal, van creant àlbums monogràfics i altres fanzíns, fins que l’any 1987 apareix ‘El Patio Trasero’, que va ser el darrer àlbum de ‘Butifarra!’.

Entre els col·laboradors de la revista ‘Butifarra!’ figuren noms com Adolfo Usero, Alfons López, Antonio Martín, Carlos Azagra, Carlos Gimenez, Cuixart, Dino, El Cubri, Francisco Pérez Navarro, Gallardo, Gordillo, Ivan Tubau, Juanjo Sarto, L’Avi, Maria Carme Vila, Max, Mediavilla, Montse Clavé, Rafael Vaquer, Ricard Soler, T. P. Bigart, Tha o Ventura.

Ara una exposició i el llibre ‘Butifarra! El còmic dels barris (1975-1987)’ commemoren els 40 anys del naixement de la publicació. El llibre és una iniciativa de la Federació d’Associació de Veïns de Barcelona i de l’Ajuntament per recuperar la memòria d’una revista que va donar veu crítica als moviments socials dels barris sempre amb un toc d’humor àcid.