Només cal teclejar Poblenou en portals de lloguer d'apartaments, com Airbnb, per veure que l'oferta és molt àmplia. Hi ha pisos gairebé a cada carrer del barri. Molts d'ells tenen la llicència en regla però, segons l'Ajuntament, també n'hi ha molts d'il·legals. Els propietaris s'han adonat que els últims anys el Poblenou ha crescut en interès turístic. Els veïns ho corroboren tot i que els preocupa el futur. SALVA CLAROS, president AV Poblenou "Saturar jo crec que estem lluny d'una saturació al Poblenou, concretament. El que passa és que no tot l'espai és igual. Al final aquesta pressió turística o de visitants es concentra en determinats espais. Per això en aquests llocs concrets com la Rambla cal posar-hi condicions i fer la regulació oportuna." "De tot el barri, la Rambla del Poblenou és el punt que més preocupa a l'Ajuntament ja que creuen que el turisme la podria arribar a saturar. Una de les mesures per evitar-lo és el pla específic que en regularà les terrasses. Ja està molt avançat i preveu reduir el nombre de taules entre un 10 i un 20%." Molts restauradors, però, hi estan en contra. MONTSE GARCIA, propietària restaurant del Sabores "Home, es reduiria molt la facturació. Si ja l'hivern és dur, doncs imagina't, si redueixen les terrasses ja no serà ni hivern ni estiu. Llavors, complicat, complicat." Tot i la moratòria que ha paralitzat les llicències hoteleres, hi ha sis projectes al districte de Sant Martí que ja tenien els papers en regla i que, per tant, seguiran endavant. D'aquests, tres estan localitzats molt a prop de la rambla del Poblenou.

Segons dades de setembre de 2015, al districte de Sant Martí hi ha 42 allotjaments turístics: 31 hotels (un 8,5 % dels que hi ha a tot Barcelona, que són 367), tres hotels apartament, tres hostals i cinc albergs, molt repartits geogràficament. L’oferta es multiplica amb els apartaments, coneguts com a habitatges d’ús turístic (HUT), que són 1.175 en tot el districte. D’aquests, 832 es van registrar en només tres anys (2012-2014), una dada que confirma l’augment de l’oferta recent.

A aquest mapa d’allotjaments legalitzats s’hi afegeixen nombrosos apartaments sense llicència i, per tant, no comptabilitzats pel consistori. Alguns s’ofereixen en plataformes digitals de lloguer de pisos com Airbnb.

[Imatge: Oferta d’apartaments al portal Airbnb]

Els veïns del Poblenou es mostren preocupats pel futur de la zona i alerten que l’auge del turisme s’ha produït sobretot en els darrers dos anys. El president de l’Associació de Veïns del Poblenou, Salva Claros, admet que el barri encara està “lluny de la saturació” però assenyala que la “pressió turística o de visitants es concentra en determinats espais” com la rambla del Poblenou, on, segons Claros, cal “posar-hi condicions i fer la regulació oportuna”.

Aquesta denúncia arriba després de l’afirmació contundent del regidor del districte de Sant Martí, Josep Maria Montaner, que ha dit que “el turisme al Poblenou es percep com un problema”. Montaner s’ha mostrat partidari de la moratòria de llicències hoteleres i ha dit que el consistori treballarà per evitar la saturació del barri.

De fet, si posem la lupa a la zona que envolta la rambla del Poblenou les ofertes creixen: hi ha tres hotels al voltant del passeig, un hostal al capdavall i un alberg a prop del mar, situat al passeig del Calvell. A més, en un futur proper,  al districte de Sant Martí es preveu la instal·lació de sis edificis nous destinats a l’allotjament turístic, tres dels quals estan localitzats molt a prop de la rambla del Poblenou. Es tracta de projectes en marxa que no estan afectats per la moratòria de llicències aprovada pel consistori.

[Imatge: Allotjaments turístics projectats, en verd]

Una de les mesures municipals per evitar la saturació és un pla que aposta per regular les terrasses i reduir-ne entre un 10 i un 20 %. Els propietaris de locals s’hi mostren en contra perquè, afirmen, “es reduiria molt la facturació”.