Torna la música a la Casa Bartomeu. Aquesta setmana es presenta el cicle d'hivern, que es farà a l'interior de la casa i constarà de sis concerts, tots interpretats per músics joves, que volen donar-se a conèixer. La Laia Montserrat n'és un exemple. És violinista i ha estudiat a l'escola de nens prodigi de Bonn i a Londres i ara serà l'encarregada d'obrir el cicle. LAIA MONTSERRAT, violinista “Em fa sempre molta il·lusió tocar a Barcelona, a la meva ciutat. Que hi hagi llocs com aquest, festivals i coses que donin l'oportunitat és sempre molt important.” La casa va ser una herència de Josep Bartomeu a la Generalitat amb la condició que l'espai sempre s'utilitzés per fer activitats relacionades amb la música. Just després de la seva mort, s'hi va traslladar el Centre de Documentació Musical de la Generalitat, fins al 2000, però després va quedar sense ús. Fa un any el Consell Català de la Música se'n va fer càrrec. JOSEP MARIA BUSQUETS, president del Consell Català de la Música “L'objectiu era retornar-li la vida que la casa havia tingut en una època, a finals del segle passat, i que havia estat tot un referent per a tota la ciutat i per a tot el món de la música, i ja no únicament a Barcelona, si no, a tota Catalunya i Espanya.” De moment han aconseguit crear un públic fidel, però volen anar més enllà. Tenen el suport de l'Ajuntament, que facilita que els cotxes puguin aparcar als voltants els dies de concert, i podria assumir el manteniment dels jardins en un futur. També planegen diversificar la programació creant un cicle de debats sobre música i, fins i tot, un concurs internacional de Música música de cambra.

Després de la mort de Josep Bartomeu, als anys 80, la casa es va convertir en el Centre de Documentació Musical de la Generalitat i, posteriorment, va quedar abandonada. Bartomeu va deixar l’immoble en herència a la Generalitat amb la condició que es dediqués a la música, i fa poc més d’un any el Consell Català de la Música la va recuperar per fer-hi cicles de concerts i promocionar nous talents, un dels objectius del mecenes. Segons Josep Maria Busquets, president del Consell Català de la Música, “a finals del segle passat la casa va ser tota una referència” per al món de la música, no només a Catalunya, sinó a tot Europa.

A l’estiu els cicles de concerts es fan al Jardí dels Tarongers, amb el suport de Generalitat i l’Ajuntament, que els ajuda a regular l’aparcament els dies d’actuació. Els mecenes privats també fan aportacions. Un exemple és la donació de les butaques de la sala Vila Arrufat que hi ha a l’interior de la casa. A banda dels concerts, des del Consell Català de la Música volen organitzar debats i treballen per crear un concurs internacional de música de cambra.