"Fumata blanca" a les ordenances fiscals. Malgrat oposar-se inicialment a un increment limitat de l'IBI, Esquerra ho ha acabat acceptant i hi votarà a favor. Els republicans defensen el "sí" per la rebaixa de les taxes de la grua i les tarifes del transport públic als joves que han pactat amb el govern. ALFRED BOSCH, president del Grup Municipal d'ERC "Una cosa va a cobrir l'altra. Aquesta és la nostra idea: els augments d'impostos, si van a millorar la vida dels ciutadans clarament, s'entenen molt bé." Un augment de l'IBI que, com volia el PSC, afectarà un 2 % dels pisos, els de més valor cadastral, i es congelarà per a la resta. Els socialistes fan gala de les bonificacions que han aconseguit per a nous emprenedors i indústries culturals, però retreuen al govern que hagi allargat tant les negociacions. JAUME COLLBONI, president del Grup Municipal del PSC "No era tan difícil arribar a un acord, sobretot perquè aquest acord contempla la congelació del 98% de les famílies pel que fa l'IBI. A aquest govern li continuen fallant els mecanismes de diàleg." Ciutadans, com també faran CiU i PP, ha anunciat el vot en contra perquè no hi ha cap rebaixa d'impostos. I lamenten que el govern només parli amb els partits d'esquerres. CARINA MEJÍAS, presidenta del Grup Municipal de C's "Està clar que la prioritat en el diàleg i en les aportacions les fan respecte de determinats grups municipals amb el quals tenen una predisposició per dialogar, i de la resta no en volen saber res." L'única incògnita a hores d'ara és el vot de la CUP, que el matindrà en secret fins demà, tot i que el més probable és que opti pel "sí" o l'abstenció. Unes opcions que facilitaran que les ordenances fiscals es puguin aprovar definitivament després de setmanes de negociacions plenes de sotracs

Republicans i socialistes donaran suport en el ple de demà a l’aprovació de les ordenances fiscals. Hi votaran a favor després de dos mesos de negociacions amb el consistori i que el govern finalment hagi acceptat les propostes presentades pels grups.

D’una banda, el president del Grup Municipal d’ERC, Alfred Bosch, ha explicat aquest matí que després d’un període de negociacions amb el govern i de posar condicions a l’aprovació de les ordenances, “no només no ens hi podem oposar, sinó que hem decidit votar-hi a favor“. Bosch s’ha mostrat satisfet que el govern hagi acceptat una de les propostes més importants, la d’abaratir el preu del transport públic per als joves, ja que, segons diu, “hem aconseguit que el govern de Colau s’avingui a abaratir el transport públic per a joves de fins a 16 anys, que és una reivindicació històrica“. Altres condicions d’ERC han estat la congelació dels preus públics i el foment de l’ocupació rebaixant l’impost sobre les activitats econòmiques (IAE) a les empreses que generin contractes estables.

D’altra banda, el líder socialista, Jaume Collboni, ha explicat que el vot del seu grup municipal serà afirmatiu arran de l’acceptació que l’IBI s’apugi als propietaris d’edificis amb un valor cadastral superior als 300.000 euros, que representen un 2 % a la ciutat, i quedi congelat per a la resta. Collboni ha explicat també que Barcelona serà “zona zero d’impostos” per als nous autònoms durant el primer any, i que l’Ajuntament els pagarà també la Seguretat Social. La tercera proposta socialista que el president del Grup Municipal del PSC ha destacat com a clau per votar a favor de les ordenances és la bonificació de fins al 95 % de l’IBI a les empreses culturals que reinverteixin els seus beneficis a la ciutat.

Ciutadans votarà en contra de les ordenances fiscals

La presidenta del Grup Municipal de Ciutadans, Carina Mejías, ha explicat que demà el seu grup municipal votarà en contra de l’aprovació de les ordenances ja que, segons Mejías, no s’ha aconseguit rebaixar la pressió fiscal als barcelonins i no s’han actualitzat prou les ordenances. A més, ha acusat Colau de no dialogar prou ja que “el govern té clar que vol pactar les ordenances amb qui els va donar suport en la investidura”. En aquest sentit, Mejías ha explicat que al començament es van trobar la porta oberta per dialogar però que després “ens vam veure amb la porta tancada perquè ells volien incorporar unes esmenes que nosaltres no compartíem i les aportacions fetes per altres grups municipals no els interessaven“.

La CUP manté el vot secret

Els tres regidors de la CUP no revelaran el seu vot fins demà, tot i que s’espera que no rebutgin les ordenances, sinó que hi votin a favor o que se n’abstinguin. Per aconseguir aprovar-les definitivament, el govern requereix que almenys un regidor de la CUP s’abstingui o doni el sí.