El cap de llista d’En Comú Podem, Xavier Domènech, ha obtingut més de 217.000 vots a la capital catalana, que es tradueixen en un 26,50 % dels suports. De fet, l’antic comissionat de Memòria Històrica de l’Ajuntament ha aconseguit superar els vots que va aconseguir Barcelona en Comú a les eleccions municipals del maig i supera, amb nota, l’examen dels primers sis mesos de govern d’Ada Colau al consistori. “Orgull de grup municipal, de classe treballadora i orgull de Catalunya”, ha dit l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, d’un territori que “ha derrotat sempre el Partit Popular, el bipartidisme, i el seu recanvi, que volia ser Ciutadans”.

Darrere d’En Comú Podem s’hi ha situat Esquerra Republicana, amb un 15 % dels suports i uns 125.000 vots. El tercer lloc ha estat per Democràcia i Llibertat, que amb més de 107.000 vots ha aconseguit sortir victoriosa en dos districtes: Sarrià – Sant Gervasi i les Corts. El PSC de Carme Chacón ha perdut al voltant de 100.000 vots i s’ha quedat en quarta posició amb uns 98.000 suports, empatada amb Ciutadans (107.215 vots). El Partit Popular obté més de 104.000 suports, un 12 % del cens.

A la capital catalana la participació ha estat del 72,27 %, quatre punts per sobre de la que es va registrar en les darreres eleccions generals de 2011.

La metamorfosi del vot, en funció de les eleccions

La dinàmica de vot dels barcelonins varia segons els comicis als quals s’enfronten. A les eleccions municipals del 25 de maig, Barcelona en Comú va guanyar en sis dels 10 districtes de la ciutat, concretament, a Sants-Montjuïc, Ciutat Vella, Sant Martí, Sant Andreu, Nou Barris i Horta-Guinardó. A la resta del territori es va imposar Convergència i Unió: Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia, les Corts i l’Eixample, van votar per revalidar l’alcaldia de Xavier Trias, però no ho van aconseguir.

En canvi, a les eleccions catalanes del 27-S, nou dels 10 districtes de la ciutat es van pintar de verd i van donar la victòria a Junts pel Sí. L’única excepció va ser Nou Barris, on la candidata de Ciutadans va obtenir un miler de vots més que la formació sobiranista. En aquest comicis, els vots que havia obtingut Ada Colau a les eleccions municipals no es van traslladar al Parlament i el cap de llista de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, no va guanyar en cap districte.

En aquests comicis al Congrés els barcelonins han seguit un patró similar al que van practicar en les eleccions municipals. Més de 200.000 veïns han confiat en En Comú Podem, que en aquesta campanya electoral ha tingut el suport explícit de Colau i ha guanyat en vuit dels 10 districtes de la ciutat, dos més que al maig. A l’altra banda de la balança hi ha Democràcia i Llibertat, que el 2011 s’havia presentat com a Convergència i Unió i, quatre anys després, ha perdut vots però ha mantingut els districtes de Sarrià – Sant Gervasi i les Corts.

Transvasament de vot a Barcelona