És un dels 50 pisos que la Sareb cedirà a l'Ajuntament durant vuit anys. Fa més de dos anys que el "banc dolent" el té buit, i demà en donarà les claus al consistori perquè el destini a lloguer social. L'acord entre les dues parts estableix que la Sareb cedirà a l'Ajuntament 200 habitatges dels més de 500 que té en propietat a Barcelona. D'aquests 200, la meitat estan buits i l'altra meitat estan ocupats a precari. En el cas dels pisos buits, si cal rehabilitar-los, la despesa s'assumirà a parts iguals entre el consistori i el banc dolent. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "No us ocultaré que estic contenta. Avui estem contents perquè si vam voler arribar al govern municipal era per fer coses com aquestes, però no ens donem per satisfets. Creiem que es pot fer molt més." De fet, l'Ajuntament espera que aquest acord serveixi de model per a altres entitats bancàries amb pisos buits i amb les quals ja hi ha converses en marxa perquè els cedeixin. Pel que fa als pisos que la Sareb cedeix i que estan ocupats de manera irregular, el consistori avisa que estudiarà cas per cas per veure si se'n pot regularitzar la situació. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "No hi haurà un tracte preferent o de privilegi pel fet d'estar ja ocupant el pis. S'hauran de complir els requisits de vulnerabilitat social i passar pels mateixos tràmits d'emergència social que passa qualsevol altra família." Per ara i mentre durin les converses amb els bancs, l'Ajuntament ha anunciat que NO posarà més multes a les entitats que tenen pisos buits. De les 12 primeres, però, la Sareb en va rebre set, que, de moment, no se li retiraran.

Ada Colau ha recordat que la intenció del govern municipal davant les entitats financeres pel que fa als pisos buits va ser arribar a solucions “per les bones o per les dolentes“. L’alcaldessa s’ha mostrat satisfeta i ha recordat que si el seu grup “va voler arribar al govern municipal” va ser “per fer coses com aquestes”.

Els 200 pisos, 100 de buits i 100 d’ocupats a precari, es lliuraran en lots de 50 i per a un període de vuit anys. El primer, 50 pisos buits, estarà aquest dijous a mans del consistori. El segon, 50 d’ocupats, es lliuraran el proper 15 de gener. Els propers 50 pisos ocupats es lliuraran el 15 de febrer, i els 50 de buits restants, el 15 de març. Es calcula que la Sareb té en propietat a Barcelona 562 habitatges buits des de fa més de dos anys.

Per cada pis cedit, el consistori pagarà una contraprestació econòmica de 125 euros mensuals amb tres mesos de carència, i 75 euros mensuals amb sis mesos de carència pels pisos ocupats a precari. En aquests últims, l’Ajuntament estudiarà cas per cas la situació dels ocupants dels habitatges per trobar-hi una solució, però Colau ha avisat que en aquests casos no tindran “tracte preferent”. La quantitat que hauran de pagar els futurs arrendataris també s’estudiarà en funció de les circumstàncies en cada cas, però es vol que no sigui superior al 30% dels ingressos familiars.

Altres acords a la vista

L’alcaldessa ha explicat que l’Ajuntament està negociant amb altres entitats per arribar a pactes similars que permetin convertir habitatges buits en habitatge social. L’alcaldessa ha avançat un acord amb Bankia segons el qual l’Ajuntament comprarà 20 pisos a un preu màxim de 55.000 euros cadascun. Aquest dijous es formalitzarà la compra dels tres primers.