Les regles del joc del Dau són fàcils: entrar de franc, seure en una de les 160 taules i escoltar les instruccions del joc que es triï d'entre els més de 200 que es presenten. ORIOL COMAS, director del Dau "Com que jugar és una cosa que ens fa feliços sempre, potser hauríem de jugar més i a més jugant aprenem a escoltar-nos, a guanyar i a perdre, i aprenem a explicar-nos coses." CRISTINA BACHERO "Venim a veure si trobem algun joc que no sigui tan comercial, més particular." Per tal d'orientar els pares, se'ls entrega una guia amb els millors jocs de taula del mercat. Entre els recomenats hi ha Dragon's River, el riu del drac, un joc que el seu creador va imaginar durant unes vacances al Vietnam. I és que darrere la diversió d'una sessió de jocs de cartes, de taula o de rol, també hi ha una gran dosi de creativitat. ROBERTO FRAGA, dissenyador de jocs de taula "No me pongo en una mesa pensando hoy voy a inventar un juego, estoy paseando o viajando y de repente me sale algo viendo un paisaje, una persona, hablando y es así. La quarta edició del Dau amplia mires i ha arribat a diferents espais de la ciutat, com el canòdrom o El Born Centre Cultural. El Born ha acollit durant tot el cap de setmana una àmplia mostra de jocs de simulació històrica i de miniatures, mentre les places de Sant Andreu han estat escenari dels jocs més tradicionals.

El Dau Barcelona ha arrencat aquest dissabte amb una molt bona rebuda per part de les moltes famílies i grups d’amics que hi han participat. Només a la Fabra i Coats hi ha prop de 300 taules per poder jugar a més de 200 jocs diferents. El cor del festival són els jocs de taula, però també hi ha un espai dedicat als jocs més infantils. Els jocs de rol també prenen cada vegada més força en un festival que inicialment només estava dedicat al joc de taula familiar.

El Dau presenta una forma diferent de jugar en grup: disfressats. És el cas del joc El Pacto de los Hombres Lobo de Castonegro, una versió del popular joc del llop en què els jugadors han de ser molts observadors per sobreviure.

El festival promou l’ús de jocs en grup per relacionar-se, però també té la funció de presentar els nous productes de les editorials que hi participen, que són 42 en l’edició d’enguany. El director del festival, Oriol Comas, explica que s’hi poden trobar els millors jocs que hi ha ara mateix al mercat.

Comas reivindica l’ús del joc de taula i es mostra  convençut que aquest tipus de jocs ofereixen un element que el videojoc no tindrà mai: “Quan juguem ens mirem, seduïm i negociem. Cada vegada es dóna més valor al fet d’estar junts”.

El festival ha anat augmentat el nombre d’espais, activitats, editorials i autors any rere any i en només quatre edicions es consolida com un lloc de referència dels jocs familiars.  El Dau Barcelona potencia la figura de l’autor i, com cada any, s’hi han convidat professionals de renom. Però també és una plataforma per als nous autors que volen cridar l’atenció d’alguna editorial. En la quarta edició s’ha convidat 36 autors novells, que presenten les seves creacions a l’Ateneu Harmonia. És el cas d’en Jon Hualde, un jove que ha vingut expressament de Pamplona per presentar la seva creació, 12 segundos, un joc de guerra tàctic adreçat a majors d’edat.

Jocs tradicionals a la plaça d’Orfila

A diverses places de Sant Andreu, al matí, es duen a terme jocs tradicionals i infantils a l’aire lliure com la cucanya, la ferradura, la mà del follet o el gegant. Aquests jocs estan dirigits principalment als més menuts, però alguns adults també volen provar sort.

El Dau Barcelona és una proposta divertida per passar el cap de setmana en família i establir contacte social mentre exercitem el cervell jugant.