La desolació d'aquesta part de la Marina del Prat Vermell sembla que té, ara sí, data de caducitat. L'Ajuntament dóna per iniciat el procés que ha de dur a l'aixecament de tres blocs d'habitatge de lloguer social, als sectors 10 i 8. Seran un total de 536 habitatges per a famílies amb pocs recursos que pagaran les mensualitats en funció dels seus ingressos. L'Ajuntament ha encarregat al Patronat Municipal de l'Habitatge que activi 7 promocions més. (POSPO) Tres al districte de Sant Martí: al carrer de Puigcerdà on s'hi faran 60 habitatges, al del Maresme on n'hi haurà 34 i al de Lluís Borrassà que en tindrà 84. A Sant Andreu a la Carretera de Ribes s'elevarà un bloc amb 170 vivendes. I a Nou Barris es faran tres promocions més. Les del carrer de l'Escolapi Càncer, amb 10 pisos, la del de S'agaró amb 92 i la de Via Favència amb 172. Totes sumades fan 1145 habitatges nous. "Als 1145 habitatges de lloguer social que l'Ajuntament ha activat se li han de sumar els 1016 que ja estan en marxa ja sigui en procés de construcció o de licitació. Això fa un total de 2.161 habitatges." JOSEP MARIA MONTANER regidor d'Habitatge "Com sabeu l'habitatge de lloguer social i protegit que tenim a Barcelona és només l'1,5% del parc d'habitatge quan a moltes ciutats europees és del 20 o del 30%. Aquest mandat ens hem proposat, lògicament aquesta xifra no la podem canviar dràsticament però sí que posar les bases perquè Barcelona torni a ser una ciutat amb una política d'habitatge que sigui un referent." L'objectiu que s'ha marcat l'Ajuntament és construir, de mitjana, uns 500 habitatges socials a l'any, de manera que quan acabi el mandat n'hi hagi 4.000 de nous. Es preveu que les promocions de la tanda anunciada avui es puguin començar a construir el 2017.

Els habitatges socials suposen el primer pas per crear un gran parc públic de lloguer a Barcelona, un dels objectius del govern d’Ada Colau. A aquestes noves promocions d’habitatge públic, encarregades al Patronat Municipal d’Habitatge, cal sumar-hi els 1.016 pisos que ja s’estan construint o tramitant. Això fa un total de 2.161 habitatges. L’objectiu del govern municipal és arribar a 2019 amb 4.000 pisos dotacionals i de lloguer social.

De promocions anunciades aquest dimarts, tres s’aixecaran al districte de Sants-Montjuïc, concretament a la Marina del Prat Vermell. Tres més al districte de Sant Martí, als carrers de Puigcèrdà, del Maresme i de Lluís Borrassà; una a Sant Andreu a la carretera de Ribes. I a Nou Barris unes altres tres als carrers de l’Escolapi Càncer i de S’agaró i la via Favència.

La majoria es destinaran a famílies amb pocs recursos, que pagaran les mensualitats en funció dels seus ingressos.

Pel que fa al calendari d’aquestes noves promocions, el Patronat Municipal de l’Habitatge ja ha convocat cinc concursos d’arquitectura per al disseny dels edificis que es construiran als carrers de Puigcerdà, Ulldecona, Lluís Borrassà, Escolapi Càncer i S’Agaró. La resta es convocaran el primer quadrimestre de 2016. No s’espera que es puguin començar a constuir fins a 2017.

El regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, ha explicat que la intenció del consistori és repartir el parc de lloguer públic per tots els districtes de la ciutat. Montaner ha recordat que a Barcelona hi ha diferències entre districtes que van des del cas de Ciutat Vella, amb un índex elevat d’habitatge públic, fins al de l’Eixample, per sota de la mitjana de la ciutat. La inversió estimada serà de 110 milions d’euros. Montaner ha recordat que l’habitatge de lloguer social i protegit representa “només l’1,5 % del parc d’habitatge” de Barcelona, i que “a moltes ciutats europees és del 20 o del 30 %”.