LAIA ORTIZ, Regidora del districte de Sant Andreu "Això s'està treballant en el marc de totes les entitats que treballen en l'acord ciutadà per una Barcelona inclusiva, per organitzar i canalitzar també la gran onada de solidaritat que s'ha despertat tant per entitats com per veïns i veïnes a titol individual. I per tant aquest pla s'engega avui de treballar-ho conjuntament amb les entitats, de com canalitzar aquest voluntariat. Hi ha de tot tipus des d'oferta d'acompanyament lingüistic, a nivell educatiu, a suport psicològic. I per tant aquest temps que volen dedicar el conjunt de veïns i veines dedicar-ho canalitzar-ho en aquest acord entre entitats i Ajuntament. En aquest pla Ciutat Refugi és imprescindible veure com actuem en origen i en els milers i milers de refugiats que tenim en aquests camps, i per això des de l'Ajuntament s'han mobilitzat recursos addicionals des de l'àrea de cooperació amb entitats com Acnur i altres vinculades a la intervenció mèdica i altres tipus de recursos que s'han de donar en aquestes zones frontereres on Barcelona destinarà més recursos per donar ajuts en aquestes situacions límits que s'estan vivint."

Un conjunt d’associacions i ONG de diferents àmbits estan elaborant el catàleg de serveis i activitats d’acollida als que podran accedir els refugiats que arribin a la ciutat. Aquestes entitats formen part de l’espai social del pla  ciutat refugi, obert als col·lectius que s’hi vulguin sumar, i que s’inscriu, alhora, en l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva, que agrupa més de 600 entitats de Barcelona.

Des de l’inici de la crisi de refugiats i davant la forta reacció ciutadana, les entitats especialitzades que treballen des de fa anys en asil i ajuda humanitària han insistit en la necessitat d’articular una acollida professionalitzada que pugui donar una resposta adequada a situacions complexes i processos que s’allarguen en el temps.

Per això, aquest grup també està determinant quines tasques es reservaran als voluntaris. Més de 3.000 ciutadans han ofert la seva ajuda i s’han interessat per la situació dels refugiats a través del correu ciutatrefugi@bcn.cat que l’Ajuntament va crear el passat mes de setembre. A partir d’ara rebran un butlletí informatiu sobre les accions que s’impulsin en aquest àmbit, una de les diverses accions de sensibilització que contempla l’estratègia municipal en matèria de refugiats.

Promoure el coneixement dels processos i les circumstàncies que envolten els refugiats és un dels aspectes en què també es vol incidir des de l’espai social del Pla Ciutat Refugi. Però també amb activitats concretes com els tallers que l’ACNUR realitza a instituts i en què els estudiants poden conèixer el testimoni directe d’una personal refugiada o que ha demanat asil; o l’obra de teatre a través de la qual Metges Sense Fronteres trasllada al públic la vivència que pot motivar una fugida. En total, el govern municipal va decidir el setembre passat destinar 10 milions del superàvit al pla d’atenció als refugiats.

Ajuda més enllà de la frontera

L’Ajuntament ha aprovat destinar gairebé 400.000 euros a diversos projectes sobre el terreny, que incideixen en la situació de les persones refugiades sirianes que encara no han arribat a Catalunya. En concret, subvencionar projectes de l’ACNUR, Creu Roja, Movimiento por la Paz, Desarme y Libertad i Pallassos sense Fronteres així com altres propostes vehiculades a través del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.

El conjunt d’ajudes de l’Ajuntament en matèria de justícia global i cooperació internacional serà d’1’75 milions d’euros. Això suposarà arribar per primera vegada al 0’7% que contempla el Pla Director de Cooperació al Desenvolupament, Solidaritat i Pau i que enllaça amb la xifra que l’ONU va fixar als anys setanta com la part del PIB que els països haurien d’aportar al desenvolupament exterior.