La Plataforma Gais contra el VIH vol denunciar el que consideren una manca de voluntat política per aturar les noves infeccions. El col·lectiu reclama seguir l’exemple de França on ahir es va aprovar que a partir d’ara es dispensarà de forma gratuïta a les farmàcies la profilaxi preexposició, un fàrmac antiretroviral per protegir-se de la infecció.

Al llarg de tota la jornada s’han convocat mobilitzacions i activitats reivindicatives. La Plataforma Gais contra el VIH s’ha concentrat a la plaça de Sant Jaume i ha llegit un manifest amb les seves demandes, coincidint amb l’acte de desplegament del tapís commemoratiu al balcó de l’Ajuntament. El director del Projecte dels Noms, Ferran Pujol, ha demanat a l’Ajuntament que expliqui quines “estratègies” s’adoptaran des del consistori. Pujol ha asseverat que aquest Dia Mundial contra la Sida no és una jornada “d’autocomplaença”, sinó de reivindicació.

Els actes no s’han aturat. Al matí s’ha fet l’acte institucional al Palau de la Generalitat i aquesta tarda la façana del consistori s’il·luminarà de color vermell. Durant tot el dia hi ha en marxa la campanya “Llaços per la sida”, una activitat que convida a crear llaços gegants formats per persones vestides amb samarretes vermelles. La imatge resultant es podrà compartir a les xarxes socials amb l’etiqueta #LlaçosPerlaSida. Es calcula que a tot l’estat espanyol hi ha 160.000 persones que viuen amb el VIH i entre un 25 i un 30 % no ho sap. El director del Projecte dels Noms, Ferran Pujol, ha recriminat en declaracions a Barcelona FM que s’han fet moltes promeses però que fins ara no s’ha concretat res.