Quin és el millor lloc per exposar una col·lecció de caganers? El Jordi Llorach ho va tenir clar. Aquest veí de Sant Gervasi ha convertit el lavabo de casa seva en un petit museu dedicat a la figura d’aquest personatge. JORDI LLORACH, col·leccionista de caganers “Quin millor lloc que no pas al lavabo? Perquè s'adiu amb la feina que fan i a la vegada els tens exposats, per doble motiu, que a mi m'agrada molt veure'ls i, l'altre, és que tothom que ve a casa el convido a passar a veure'ls.” Fa 30 anys que va començar a col·leccionar-los i en té de tots els materials possibles. JORDI LLORACH, col·leccionista de caganers “Aquest d'aquí, és una talla de fusta, aquest està fet amb mineral de les mines de Cardona i de Súria. Aquest que simula com un vitrall.” Això sí, només col·lecciona aquells que mantenen la tradició. Les versions amb personatges de l'actualitat no l'interessen. JORDI LLORACH, col·leccionista de caganers “És figura del pessebre i a la vegada és una figura que representa una certa renovació, una certa evolució, un cert anar en contra d'alguna cosa fins i tot.” El Jordi és soci de l'associació d'amics del caganer i ho exposa orgullós sobre la tassa del vàter. Explica, però, que sobre l'origen del caganer no hi ha res del cert. JORDI LLORACH, col·leccionista de caganers “No se sap, el que convindria és que hi hagués algú que es dediqués a intentar-ho, a esbrinar-ho, que es fes un estudi.” Mentrestant, el lavabo del Jordi Llorach, continuarà sent un homenatge, no només al caganer, sinó a tots aquells utensilis que per escatològics són sovint oblidats.

Centenars de caganers decoren les parets del bany del Jordi Llorach, en un habitatge del districte de Sant Gervasi. Quan va començar la col·lecció els exposava al menjador però, després que la seva dona li va demanar que busqués un altre lloc més apropiat, es va adonar que el millor era tenir-los al lavabo. Així aconsegueix dues coses: “Els puc veure cada dia i, a més, ensenyar-los a tothom que ve a casa.”

Només col·lecciona la figura tradicional, les versions amb personatges de l’actualitat no l’interessen. Explica que el que l’atreu del caganer és la rebel·lia i la renovació que representa una figura com aquesta dins el pessebre tradicional. De fet, diverses teories sobre l’origen diuen que el caganer apareix quan el pessebre es popularitza però el cert és que la història d’aquest personatge no està documentada. “El que convindria és que hi hagués algú que es dediqués a estudiar i esbrinar-ho, que es fes un estudi”, suggereix Llorach.

De moment el Jordi Llorach no hi organitza visites però cada any els cedeix a diferents entitats perquè es puguin veure en exposicions arreu de Catalunya. Aquest any, 40 dels seus caganers es mostren a la Universitat de Lleida.