És el moment en què, de matinada, la Guàrdia Civil ha irromput al pis dels dos detinguts al carrer de la Marina. Durant hores han estat retinguts a l'interior del domicili mentre els agents duien a terme l'escorcoll. Buscaven proves que vinculin els dos homes, de nacionalitat marroquina, amb Estat Islàmic. Segons el ministre de l'Interior, es dedicaven a captar nous membres per al grup terrorista mitjançant les xarxes socials. JORGE FERNÁNDEZ DÍAZ, ministre de l'Interior "Se dedicaban fundamentalmente a captar, adoctrinar y radicalizar utilizando para ello identidades virtuales y diversos perfiles en las redes sociales con esta finalidad." Cap a tres quarts de tres de la tarda, la policia s'ha endut els detinguts entre crits d'amics i familiars. (respira) La tensió ha augmentat quan el germà petit d'un d'ells ha obert la porta del cotxe patrulla quan es posava en marxa. Amb el dispositiu acabat, la família dels detinguts ha explicat a la premsa que les acusacions sobre els detinguts són falses i han assegurat que la policia no ha trobat cap prova que els vinculi amb Estat Islàmic. YALILA TOUZANI, germana d'un dels detinguts "No son esos musulmanes radicales, somos musulmanes normales, ni terroristas ni nada. Todo esto no sabemos de donde nos ha salido." "Por ser musulmanes no significa que tengamos nada que ver en todo lo que está pasando en el mundo. Cualquier día nos puede pasar a nosotros también." Paral·lelament, la Guàrdia Civil ha efectuat aquest matí una tercera detenció, en aquest cas a Granollers. Es tracta d'una dona de 24 anys i de nacionalitat espanyola. Segons Interior, es disposava a viatjar de manera imminent a Afganistan per unir-se als terroristes. S'investiga el motiu d'aquesta decisió i si ha estat adoctrinada per alguna xarxa organitzada. En el marc de l'operació, que continua oberta, s'ha pres també declaració a quatre persones més a Barcelona. No es descarta que passin a disposició judicial. Les d'avui són les segones detencions a Espanya per presumpta vinculació amb Estat Islàmic des que el 13 de novembre hi va haver els atemptats a París. Des que va començar l'any la xifra de detinguts s'eleva fins als 68.

Més de 70 agents de la Guàrdia Civil participen en aquesta operació, que ha començat de matinada a Barcelona i Granollers. L’escorcoll i la detenció de la dona a la capital del Vallès Oriental ha acabat abans de les 10 h, però a Barcelona s’ha allargat durant tot el matí. Una trentena d’agents han escorcollat un pis del número 226 del carrer de la Marina on vivien els dos detinguts, per mirar de detectar tota la informació i proves de les seves activitats als ordinadors i mòbils que hi han trobat.

L’escorcoll ha acabat a les 14.30 h i llavors els agents han sortit per la porta de l’edifici amb els detinguts. Els familiars i veïns que s’havien arreplegat al voltant han cridat llavors “no hi ha justícia!” i el germà d’un dels detinguts s’ha apropat al cotxe on se l’enduien i n’ha obert la porta. La Guàrdia Civil l’ha agafat tot seguit.

Els detinguts hauran de passar dimarts a disposició judicial a Madrid. La investigació, que fa mesos que dura i es troba sota secret de sumari, està dirigida des del jutjat central d’instrucció número 6 de l’Audiència Nacional. La Guàrdia Civil està prenent declaració a quatre persones més, vinculades amb les tres que ja han estat detingudes. En funció de com avanci la investigació, aquestes persones podrien resultar també detingudes i passar a disposició de l’Audiència Nacional.

 

Una veïna del barri ha explicat a BTV que coneix els detinguts “de tota la vida” i no creu en absolut que puguin ser terroristes. Ella és musulmana i fa 25 anys que viu a la Sagrada Família. Diu que la mateixa por que té tothom del terrorisme, la seva comunitat la té de ser detinguts en qualsevol moment, de forma injustificada, en una operació com la d’avui.

Els tres detinguts

Es tracta de dos homes de 32 i 42 anys, nascuts a la ciutat marroquina de Tànger però residents a Barcelona. Des d’aquest pis del barri de la Sagrada Família es dedicaven, segons el Ministeri de l’Interior, a captar adeptes per enviar-los a les zones de l’Orient Mitjà controlades per Estat Islàmic. La dona, de 24 anys i natural de Granollers (filla de pares marroquins nacionalitzats aquí), havia experimentat un procés de radicalització que l’havia dut a terme a compartir l’estratègia d’aquests grups extremistes, als que pretenia unir-se desplaçant-se avui mateix a l’Afganistan.

Segons ha explicat el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, una de les línies estratègiques de Daesh ara mateix és captar joves i dones per produir atemptats terroristes a Occident i repoblar els territoris que controlen, fent servir a les dones com a esclaves sexuals sense drets humans. La Guàrdia Civil està estudiant la vinculació de la noia detinguda a Granollers amb xarxes especialitzades a captar dones per a la gihad terrorista.

La d’avui és la segona operació de detenció de persones pressumptament vinculades a l’Estat Islàmic que es duu a terme en territori espanyol després dels atemptats terroristes del 13 de novembre passat a París. La primera va tenir lloc el dia 23, quan la Policia Nacional va detenir un home a la presó de Segòvia per captar gihadistes i amenaçar, en nom d’Estat Islàmic, de posar bombes a Madrid i a Barcelona. Tot plegat es duu a terme amb l’alerta antiterrorista fixada al nivell 4, que vol dir que és possible que hi hagi al país terroristes disposats a atemptar. Aquest any han estat detingudes a tot Espanya 68 persones per pressumpta vinculació amb el gihadisme. Durant els darrers anys, la xifra arriba fins a un total de 170.