El setè Gran Recapte va començar ahir en 2.500 punts d’arreu de Catalunya, la majoria a la porta de supermercats d’alimentació, dels quals 700 a Barcelona. Se n’encarreguen fins a 25.000 voluntaris, 3.000 més que l’any passat. Però aquest no és pas l’únic rècord que es volia batre enguany: l’organització volia superar les 4.600 tones d’aliments recollits l’any passat i arribar a les 5.000 tones.

Fins aquest dissabte a les 19 h, els quatre Bancs dels Aliments que hi ha a les quatre províncies catalanes estimen que se n’havien recollit 4.000, però el balanç no s’acabarà de tancar fins a la setmana vinent. Aquest primer balanç recull les dades de Girona, Tarragona, Lleida, dels delegats comarcals de Barcelona i s’hi sumen els aliments rebuts al magatzem de Barcelona i part dels que encara resten als establiments i les plataformes logístiques dels mercats i les cadenes de distribució.

La recollida encara no ha finalitzat, ja que la majoria dels punts de recollida estaran operatius fins ben entrat el vespre. I demà diumenge, en ser una jornada festiva amb comerços oberts, encara continuarà la recollida en alguns punts.

A aquesta hora, els camions amb les “banyeres” (grans capses de cartró on es recullen els aliments) segueixen arribant a la nau de la Zona Franca -cedida pel Parc Logístic- on es processen els productes recollits al Barcelonès i el Baix Llobregat. Allà també hi treballen centenars de voluntaris, que classifiquen els aliments recollits a les banyeres i els fiquen dins de capsesmés petites que són les que, després de passar pel Banc dels Aliments i alguna de les entitats col·laboradores, arribaran a les famílies beneficiàries d’aquesta ajuda.

A partir de dilluns comença “el gran repartiment” dels aliments recollits entre el centenar d’entitats i serveis solidaris que els fan arribar a les persones que més ho necessiten. Les cinc tones permetrien ajudar a unes 260.000 persones sense recursos. Cadascun d’ells rebria uns 20 quilos d’aliments que cobririen les seves necessitats durant almenys tres setmanes.