- No en quedarà ni una, eh? - No en quedarà ni una. - Totes, jo que volto molt per aquí, totes, totes, totes. Qui ha passat en els últims mesos pel passeig de les Aigües, potser s’ha fixat amb el canvi que estan patint les figueres de moro que hi ha a les vores del camí. Es tracta d’una mena de cotó blanc que les està cobrint. En realitat és un insecte que està acabant amb aquestes plantes. És diu cotxinilla i xucla el líquid d’aquests cactus fins que els mata. Però tot i ser una plaga, no preocupa gens als tècnics del Parc de Collserola. DECLA JOAN VILAMÚ, tècnic del servei de medi natural del Consorci del Parc de Collserola “La figuera de moro és una espècie exòtica que es pot comportar en alguns moments com a espècie invasora, per tant, el fet que ara tingui aquesta plaga nosaltres no dedicarem esforços per controlar aquesta plaga que ja ens ajuda per limitar l'expansió de la figuera de moro.” Aquest insecte minúscul té una altra peculiaritat, la qual pot ser útil. I és que tradicionalment s'ha fet servir com a tint natural. DECLA JOAN VILAMÚ, tècnic del servei de medi natural del Consorci del Parc de Collserola “A la que s'esclafa l'insecte, la cotxinilla, es diu la cotxinilla del carmí, la caparreta del carmí, perquè queda aquest color de carmí, aquest color vermellós.” Les figueres de moro, originàries de Mèxic, són una de les espècies invasores més nocives d'Europa. A l’Àfrica el seu cultiu s'ha popularitzat molt per comercialitzar-ne els fruits. De fet, aquí alguns usuaris ja s' havien acostumat a collir-los per al consum. Per a tots ells, la presència de la cotxinilla sí que és una mala notícia.

Els primers insectes es van detectar el novembre de 2014. Els tècnics del Parc de Collserola van investigar-ho i van veure que es tractava d’una plaga: un insecte xuclador anomenat cotxinilla que crea una mena de closca i una capa blanquinosa per protegir-se. Això fa que sigui molt difícil de posar-hi fi. A més, és una plaga que s’estén molt fàcilment. El 2007 es va localitzar a Múrcia i en només set anys ha arribat a Catalunya. El cactus mor per un efecte de dessecació, ja que l’insecte xucla lentament tot el líquid fins que la planta mor.

Aquesta plaga, però, a diferència d’altres, no preocupa gens els tècnics del Parc de Collserola. I és que la figuera de moro és una de les espècies invasores més nocives d’Europa. Per això, ja feia un parell d’anys que buscaven un herbicida que els ajudés a controlar-la. Encara no l’havien trobat fins que ha arribat aquesta plaga que només afecta aquest cactus i que, amb la rapidesa que es propaga, calculen que en un parell d’anys farà desaparèixer les figueres de moro del parc de Collserola.

La cotxinilla, a més de convertir-se en la solució de Collserola per controlar una espècie invasora, té una altra curiositat. Segons explica Joan Vilamú, tècnic del servei de medi natural del Consorci del Parc de Collserola, “aquesta plaga la cultivaven expressament, ja en època dels inques, com a tint natural”. I és que quan els insectes s’esclafen tenyeixen d’un color vermell molt intens. El fruit de la figuera de moro és apte per al consum i molts usuaris del parc s’havien acostumat a collir-ne. Probablement, aquests usuaris sí que trobaran a faltar aquest cactus invasor.