De les 25 Medalles d’Honor que s’atorguen aquest dijous, cinc les proposa el Consell Municipal. A més, els consells de cada districte trien dos guardonats: una entitat i un veí o veïna. El plenari del 5 de maig, el darrer de l’anterior mandat, va aprovar els guanyadors d’enguany. Aquests en són alguns.

Un dels noms guardonats a proposta del Consell Plenari ha estat la Fundació Jordi Sierra i Fabra. L’escriptor va fundar l’entitat el 2004 amb l’objectiu d’ajudar els escriptors joves en l’inici de la seva carrera literària i fomentar la lectura. El 2013 la fundació va poder obrir un local al barri de Sants que s’ha convertit en un centre cultural i biblioteca oberta als nens i joves. Jordi Sierra i Fabra va publicar el primer llibre el 1972 i des de llavors ha signat 400 títols.

Representants de l’Ateneu Popular 9 Barris han estat els encarregats de pronunciar el discurs en nom de tots els premiats. L’entitat va arrencar el 1977 després que els veïns ocupessin una antiga planta asfàltica per reconvertir-la en centre sociocultural. Al llarg dels anys, l’Ateneu s’ha convertit en un bressol d’artistes, especialment de circ. Julio Daniel ha destacat que l’entitat ha aconseguit lligar “la festa amb la reivindicació”.

El districte de Sants-Montjuïc ha decidit atorgar la Medalla d’Honor a Jordi Suñé, nascut a la Bordeta i estretament lligat a la promoció de l’esport al barri. El 1982 va impulsar la creació del camp de futbol Magòria i durant més de 10 anys va organitzar el Festival Internacional de Futbol de Magòria.

També s’ha premiat aquest vespre el grup promotor del futur Monument a la Presó de Dones de les Corts per la seva tasca per recuperar la memòria històrica del barri. La idea de construir un monument en record de les dones empresonades en aquest centre durant la postguerra va prendre força el 2013. L’any passat es va col·locar un panell informatiu a la cruïlla dels carrers de Joan Güell i d’Europa, dins del perímetre de l’antic centre penitenciari.

Sarrià-Sant Gervasi ha volgut reconèixer la trajectòria del Centro Asturiano de Barcelona. Si als seus inicis, a mitjan segle XX, se centrava a ajudar els asturians nouvinguts, ara l’associació ofereix activitats diverses, des de tallers de música tradicional fins a una escola de futbol.

El districte de Gràcia ha volgut homenatjar Eloi Babiano, mort el mes de febrer com a conseqüència d’una malaltia degenerativa. L’historiador gracienc presidia el Taller d’Història de Gràcia. Babiano va formar part de la Comissió del Tricentenari de l’Ajuntament de Barcelona i del Grup de Nomenclàtor de la Vila de Gràcia.

Amb motiu del seu centenari, el Club Esportiu Sagrerenc rebrà una Medalla d’Honor de Barcelona. L’entitat se centra en la pràctica i l’ensenyament del futbol. A més, gestionen el poliesportiu municipal del carrer d’Hondures.

En un darrer parlament, l’alcaldessa, Ada Colau ha agraït la tasca de tots els guardonats i ha fet una petició al moviment veïnal, perquè, diu la seva “exigència i força mobilitzadora” són essencials per “fer de Barcelona una ciutat millor per a tots i totes”.