"Sense feminisme no hi ha revolució" I aquest és un dels múltiples lemes que s'han sentit aquesta tarda en la mobilització contra les violències masclistes. Encapçalada per un cartell en què es llegia "No ens morim, ens maten", la marxa ha aplegat més d'un miler de persones. Denuncien que la violència contra les dones és una vulneració sistemàtica i impune dels drets humans de la meitat de la població. Per això reclamen més sensibilització i una actuació urgent per resoldre aquesta problemàtica. "La vida és un dret universal. Ningú té dret a matar una altra persona. Aquest és el primer dret que hi ha." "S'ha de fer visible i que la gent es conscienciï que és un fenomen que existeix i l'hem de parar" MONTSERRAT CERVERA. Novembre Feminista "És evident que amb una manifestació no es canvien les coses. Per tant, és una cosa de tota la societat, a llarg termini, però que tenim els elements, els recursos i les idees clares com per fer-lo. És . Aquesta xacra l'hem de poder eliminar entre tots." Un cop a la plaça de Sant Jaume, i davant d'un Ajuntament tenyit de lila, els manifestants han deixat espelmes enceses davant de l'escenari en record de les dones assassinades aquest 2015 en mans de les seves parelles o exparelles. L'acte s'ha clos amb la lectura d'un manifest i un espectacle de denúncia.

La manifestació ha transcorregut per la plaça de Catalunya, el carrer de Fontanella i la via Laietana fins a arribar a la plaça de Sant Jaume. Un cop allà, les dones han deixat espelmes davant de l’escenari en record de les 34 dones mortes a mans de les seves parelles o exparelles enguany. Tot seguit, s’ha llegit un manifest davant de l’Ajuntament, tenyit de color lila amb motiu del 25-N, i s’ha fet un espectacle per denunciar les violències envers les dones.

Les entitats convocants, una trentena de col·lectius feministes agrupats en Novembre Feminista, denuncien en aquest manifest que la violència contra les dones és una vulneració “sistemàtica i impune dels drets humans de la meitat de la població”. Assenyalen que es tracta d’un greu problema de salut pública i reivindiquen el “saber feminista” com un eix cap a la “transformació social”.

Per això, demanen més sensibilització i una actuació urgent per resoldre aquesta problemàtica. De fet, segons dades oficials, aquest 2015 han mort sis dones a Catalunya assassinades per les seves parelles o exparelles i alerten que cap d’elles no havia denunciat. Els Mossos han instruït prop d’11.000 denúncies per violència masclista, un 0,7 % menys que l’any anterior.

Novembre Feminista és una xarxa que aplega una trentena d’entitats, entre les quals hi ha Ca la Dona, Feministes Indignades, Degenerades o Tamaia. L’activista feminista Dolo Pulido explica que, respecte a l’any passat, aquest 2015 s’han incorporat a la lluita més col·lectius de dones joves com, per exemple, diverses veïnes de Nou Barris que es manifesten a Ciutat Meridiana quan es produeix un assassinat.