El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament, Gerardo Pisarello, ha defensat l’augment de l’impost sobre bens immobles “als qui més tenen”. Pisarello ha destacat la voluntat del govern municipal d’aturar “la pujada lineal indiscriminada d’impostos”,  i aconseguir una fiscalitat “socialment i ambientalment més justa”. A diferència de la proposta de pujada de l’IBI, pactada amb el PSC, la que ha aprovat inicialment el plenari preveu increments de fins al 4% per als immobles amb un valor cadastral entre 100.001 i 300.000 euros, i d’un 6% als de més de 300.000 €.

PSC, CUP i ERC permeten l’aprovació amb crítiques

El president del Grup Municipal del PSC, Jaume Collboni, s’ha mostrat favorable a mantenir una “fiscalitat forta” a la ciutat, i ha assegurat que el seu grup comparteix la “idea de progressivitat fiscal” amb el govern. Collboni, però, ha lamentat que el govern no hagi volgut negociar fins que va veure “la seva proposta derrotada”.

La CUP ha definit el seu posicionament favorable com “un vot de confiança” i ha demanat que s’introdueixin delimitacions en els impostos de les persones castigades per la crisi. María José Lecha ha insistit en la necessitat de diàleg i ha insinuat que determinats membres del govern menystenen el seu grup.

L’abstenció d’ERC ha estat clau perquè les ordenances fiscals tirin endavant. Alfred Bosch ho ha justificat explicant que l’aprovació suposa evitar la pujada lineal de l’IBI i amb els acords per rebaixar l’impost als comerços emblemàtics i la rebaixa als impostos de grua. Tanmateix, Bosch ha criticat que el govern municipal hagi optat per congelar o apujar l’impost enlloc de rebaixar-lo als sectors més desfavorits tenint en compte el superàvit de consistori. A més, ha assegurat que la pujada de l’IBI als immobles amb un valor cadastral de més de 100.000 euros afectarà el 22 % dels barcelonins.

CiU, C’s i PP, en contra

La regidora del Grup Municipal de CiU Sònia Recasens ha carregat durament contra el govern municipal i ha qualificat d’“inexistent” el diàleg que manté amb el seu grup. Recasens ha acusat el govern de “potinejar” sobre les polítiques fiscals implantades durant l’anterior mandat i de trencar l'”equitat fiscal”.

Per part de Ciutadans, Carina Mejías ha retret al govern de Barcelona en Comú que opti per augmentar la pressió fiscal en un moment de “repunt de la crisi” i ha destacat que el fet que se sigui propietari d’un immoble de valor cadastral alt pot no estar relacionat amb tenir una renda alta.

El president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, ha titllat de “continuistes” les ordenances fiscals proposades perquè Barcelona “seguirà sent la ciutat amb els impostos més cars d’Espanya”. Segons Fernández Díaz, la ciutat paga “impostos de primera però no rep serveis de primera”, i ha asseverat que “Barcelona continua sent taxalona”.

L’empat a 18 vots a favor i 18 en contra amb l’abstenció d’ERC s’ha resolt amb el vot de qualitat de l’alcaldessa, Ada Colau, que ha permès l’aprovació inicial de les ordenances.

Homenatge a les víctimes de París

El plenari ha començat amb un minut de silenci en record de les víctimes dels atemptats de París. Aquesta mostra de condol se suma al minut de silenci que es va produir a la plaça de Sant Jaume dissabte al migdia, convocat per l’Ajuntament i la Generalitat. El cònsol de França ha estat present al plenari.