El malson a París va començar a les 9.20 de la nit, a Saint Dennis, a prop de l'Estade de France, on se celebrava un partit amistós entre Alemanya i França. A aquella hora, se sent la primera explosió, després dues més a les 9.30 i a les 9.53. En les explosions hi va morir una persona, i tres terroristes kamikazes que portaven explosius adherits al cos. A l'estadi, el president de la República, François Hollande és evacuat en helicòpter. A partir de les 10 comença un tiroteig en diferents punts del centre de París, als districtes deu i onze. Primer a la rue de la Fontaine au Roi, que va deixar cinc morts; a la rue Alibert, s'hi comptabilitzen 12 morts, principalment clients del bar Le Carrillon i del restaurant Le Petit Cambodge; a la rue de Charonne, 19 morts en aquest cas clients del bar La Belle Equipe; al boulevard Voltaire, on també mort una persona, i on la policia aconsegueix abatre un dels terroristes; i finalment en una de les sales de concerts més importants de la capital francesa, el Bataclan, on els terroristes provoquen una veritable massacre, armats amb metralletes, assetgen el locatl durant més de dues hores i on perden la vida una vuitantena de persones. En les imatges, gravades per un periodista de 'Le Monde', s'hi pot veure com els clients de la sala surten per la porta d'emergència del local. I algunes, fins i tot, es pengen de les finestres. Segons la policia, en total fins a vuit terroristes han perdut la vida en els atemptats i dos més, haurien aconseguit fugir. El president de la República, François Hollande, dictamina un seguit de mesures. D'entrada declara l'estat d'emergència, que no es donava a França des de la guerra amb Algèria. Es reforcen els controls fronterers i 1.500 soldats extres es posen en marxa els carrers de la ciutat. El primer ministre en la seva compareixença d'avui, parla d'acte de guerra i apunta a Estat Islàmic com responsable dels atemptats. França també ha decretat tres dies de dol nacional. El país no vivia un atac tan sagnant des de la Segona Guerra Mundial.

Els terroristes van entrar a la sala de festes Bataclan del bulevard Voltaire, amb capacitat per a 1.500 persones, i van prendre com a ostatges els centenars de persones que assistien al concert de la banda californiana Eagles of Death Metal. A partir de llavors, la sala es va convertir en “una carnisseria”, segons expliquen els testimonis. No paraven de sentir-se trets. Els gihadistes hi han anat matant desenes de persones fins que, a la una de la matinada, les forces especials de la Gendarmeria hi han entrat i els han abatut. S’hi han trobat, però, un centenar de cadàvers.

Passades les sis de la tarda d’aquest dissabte, s’ha confirmat la mort al club Bataclan d’un home espanyol de 29 anys que era de vacances amb la seva dona en l’atemptat del local musical, on el jove madrileny va resultar ferit, i avui ha mort. De fet, durant la tarda el govern francès ha identificat diverses desenes de víctimes, entre les quals hi ha també turistes britànics i nord-americans.

Al voltant de l’Estadi de França, mentre la selecció gala jugava un partit de futbol amistós amb l’alemanya, tres gihadistes han provocat tres explosions amb mitja hora de diferència, que s’han sentit enmig del partit com es pot veure al vídeo. El president francès, François Hollande, ha estat evacuat de l’estadi, però tot el públic no n’ha pogut marxar fins a la una de la matinada, quan s’ha vist que l’atac terrorista a la ciutat remetia. N’han sortit cantant espontàniament l’himne nacional de ‘La marsellesa’.

Tanmateix, l’Ajuntament de París ha demanat aquesta nit als ciutadans que no surtin de casa i molts han patit escenes de pànic abans de poder tornar-hi. Avui no obrirà cap centre escolar ni universitari, s’han anul·lat totes les manifestacions i estan tancats tots els equipaments públics de la ciutat: escoles, museus, biblioteques, gimnasos, piscines, mercats…

La nit ha estat especialment terrorífica als districtes X i XI, on diversos terroristes armats amb fusells Kalàixnikov han atacat tota mena de restaurants, locals i terrasses al crit de “Alahu Akbar” (“Alà és el més gran”). És la mateixa consigna que cridaven els atacants del Bataclan, segons han confirmat diversos testimonis. A la terrassa del bar La Belle Equipe, del carrer de Charonne, han estat assasinades 19 persones i 14 han resultat ferides d’extrema gravetat. Al carrer de la Fontaine-au-Roi, cinc persones han mort i vuit més estan ferides d’extrema gravetat. Al carrer d’Alibert, entre el bar Le Carillon i el restaurant Le Petit Cambodge, hi ha entre 12 i 14 víctimas mortales, a més d’una desena de ferits molt greus.

Por i solidaritat

El caos s’ha estès tota la nit per París. Els cinemes han aturat les projeccions a mitja pel·lícula avisant que calia desallotjar-los perquè s’havien produït uns atemptats terroristes. Fins que tothom ha pogut conèixer, a través del mòbil i dels mitjans de comunicació, la magnitud i els límits de la massacre, han passat algunes hores.

A la ciutat s’han vist també mostres de solidaritat de veïns que oferien el seu cotxe a d’altres per tornar a casa o fins i tot quedar-se a dormir a casa seva. A Twitter, els parisencs oferien refugi a casa amb l’etiqueta #portesouvertes. Taxistes i conductors d’Uber oferien desplaçaments gratuïts. Moure’s per París anit no era segur i encara menys agafar el metro. De fet, cinc de les línies principals van deixar de circular.

La policia francesa ja estava en alerta màxima aquests dies per l’amenaça terrorista. De fet, la lliure circulació de persones dins de l’espai Shengen està suspesa des d’ahir al matí a les fronteres franceses. El motiu -es va dir ahir- era garantir la seguretat de la Cimera del Clima que comença a París el 30 de novembre. Avui es manté obert el pas de vehicles per la frontera de la Jonquera, però amb control policial a la duana. L’Estat francès ha mobilitzat més de 30.000 policies per controlar tots els passos fronterers. Els vuit dels terroristes han mort, immolats amb els seus explosius o abatuts per la policia. La Gendarmeria en busca almenys dos més.

Obra d’Estat Islàmic

Estat Islàmic ha reivindicat l’autoria dels sis atemptats terroristes en un comunicat que diu que “vuit germans amb cinturons explosius i fusells” han estat els responsables dels atemptats, que han afectat sis localitzacions “minuciosament escollides amb antelació”. Estat Islàmic assegura que va atacar l’estadi de futbol perquè el president francès, François Hollande, anava al partit, i la sala Bataclan perquè hi havia una “festa de la perversitat”. Els terroristes diuen que França continua sent un dels seus principals objectius mentre continui bombardejant posicions d’Estat Islàmic a Síria i l’Iraq, juntament amb els Estats Units. “França i els que segueixin el seu camí han de saber que continuen sent el principal objectiu d’Estat Islàmic”, amenaça el comunicat.

En una compareixença aquest matí a l’Elisi, Hollande ha descrit els atemptats com “un acte de guerra comès per una banda armada terrorista, gihadista, contra França, contra els valors que defensem a tot el món, contra el que som”, ha dit. Segons el president francès, han estat “preparats, organitzats i planificats des de l’exterior amb complicitat interior”. Hollande ha advertit que serà “implacable” i farà “el que convingui, en tots els terrenys, interior i exterior” per respondre-hi.

Primeres investigacions

Un dels atacants de la sala Bataclan ha estat identificat per les empremtes dactilars. Es tracta d’un jove de nacionalitat francesa, que vivia a 35 quilòmetres de París i havia estat fitxat per la policia pels seus vincles gihadistes. La Gendarmeria també ha trobat un passaport d’origen sirià prop del cadàver d’un dels terroristes.

De fet, les primeres diligències miren d’esbrinar quin és l’origen dels terroristes per entendre com es van organitzar els atacs. Els tentacles de l’operació arriben fins a Brussel·les, on la policia apunta que alguns autors de l’atemptat han fugit i aquest dissabte a la tarda ha efectuat una batuda. Ha estat al barri de Molenbeek, on viuen excombatents de Síria i l’Iraq, una comunitat a la qual podrien pertànyer tres dels terroristes morts durant els atemptats. Allà hi ha hagut diversos detinguts i nombrosos escorcolls.