Aquesta coral, formada per alumnes de sis escoles i dos instituts del barri del Besòs-Maresme, ha actuat avui a la Sala Marquès de Comillas del Museu Marítim. És la primera vegada que el Festival Raval’s convida a participar veïns d’un altre barri. Una experiència que asseguren que ha estat molt positiva. MARIA EUGÈNIA GÒMEZ, directora de l’Escola Prim “De fet avui amb els que hem vingut no havien estat mai al Museu i clar, entrar en un museu, és per a ells molt productiu. També han vist la sala i després participar en coses que estan fora del barri també els hi va bé conèixer altres indrets i entorns diferents.” En aquesta festa cultural i associativa es convidarà cada any un barri diferent de la ciutat. En la tria es tindrà en compte que tinguin elements en comú amb el Raval. JUAN PEDRO DIOTAIUTI, tècnic de Cultura de la Fundació Tot Raval “El Besòs té també un tema molt important a nivell comunitari, aleshores vam pensar que era una molt bona oportunitat començar a convidar, no els barris sinó, els processos comunitaris que es donin en diferents barris com a convidat especial al Raval’s.” Tots els interessats en l’edició d’aquest any, tenen fins diumenge vinent per participar en alguna de les més de 70 activitats diferents que hi ha programades.

Des de dijous el Raval acull, entre d’altres, actuacions musicals, representacions teatrals, projeccions de curtmetratges, rutes i activitats gastronòmiques. Aquest dissabte el festival també ha volgut recordar els atacs a París i s’ha sumat al minut de silenci en record de les víctimes dels atemptats.

Any rere any, el Festival de Cultura Raval(s) s’ha convertit en un aparador del teixit social del barri. Es tracta d’un festival col·laboratiu, que compta amb la participació d’associacions i veïns però també de comerciants, escoles i altres col·lectius.

L’arrelament al barri és, precisament, l’eix temàtic entorn del qual giren les activitats educatives, artístiques i socials del festival. Per exemple, els veïns del Raval protagonitzen diverses exposicions, que busquen promoure el coneixement mutu entre els habitants del barri. El programa també proposa recuperar les seves tradicions i la seva història mitjançant jocs per als més petits. La iniciativa també vol reivindicar espais com el Teatre Arnau, que els veïns volen recuperar per al barri, o Can 60, on es desenvolupen diversos projectes artístics.

A partir d’ara el festival vol incorporar, cada any, la presència d’un barri convidat. El Besòs i el Maresme ha estat l’encarregat d’estrenar-se en el que vol ser una bona manera per potenciar els vincles i compartir experiències amb altres territoris de la ciutat.