Ha estat l'anècdota del dia a l'escola de surf Pukas, els alumnes i el professor repassen emocionats els vídeos de la seva topada aquesta tarda amb el suposat cetaci. Cap a les quatre de la tarda i com que l'aigua estava en calma, en Lucas, el professor, s'ha decidit a practicar el pàdel surf a la platja de Sant Sebastià. D'entrada els alumnes l'han confós amb un banyista, però després han vist clarament que es tractava d'un peix gran, la discussió ha estat si es tractava d'un dofí o bé d'una balena petita. Una de les alumnes s'ha decidit finalment a agafar la seva càmera de vídeo i han pogut veure com el cetaci passava just per sota de la planxa de surf. LUCAS ENRICH, instructor escola Pukas de surf: "Ens hem donat compte que era alguna cosa semblant a una balena o alguna cosa així, un animal bastant gran a 5 metres de la sorra, llavors hem estat dubtant a veure si entraríem o no al final hem decidit entrar ja que hi havia més gent a l'aigua i efectivament ens ha passat per sota i era enorme." JOANA SANDOMANS, alumne: "I veig al darrera un animal com de 5 metres, però si està allà i ningú no em creia." CARMEN TORRAS, alumne: "Jo estava allà parada i m'ha passat per baix, per sota, i era gegant, era com dos taules." No es la primera vegada que es veuen petits cetacis a la costa de Barcelona, però acostuma a ser en plena migració, el mes de maig, com aquestes balenes rorquals, hi han unes 3.000 al Mediterrani, gravades a la costa del Prat. La d'aquesta tarda, si es confirma que és un rorqual, s'ha deixat veure en ple mes de novembre i a molts pocs metres de profunditat.

Els participants en la classe de surf de rem han confessat que estaven “impressionats” que un cetaci com aquest els passés per sota de les planxes de surf i han explicat que primer l’havien confós amb un banyista. Segons l’instructor de l’escola, Lucas Enrich, han albirat el cetaci des de molt a prop de la sorra, a només cinc metres de la platja. Enrich ha apuntat que potser es tractava d’un animal ferit o que s’havia perdut. Un equip del Centre de Recuperació d’Animals Marins s’hi ha desplaçat.

De fet, no és habitual veure cetacis com aquest al litoral barceloní durant aquesta època de l’any. Els mesos més propicis per veure balenes són de finals d’abril a principis de maig, a la primavera, quan els rorquals comuns emigren cap a la costa nord de Còrsega.